Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Un tribunal european a anulat această amendă considerând eronat modul în care Comisia Europeană a evaluat acest caz. Acesta este doar unul dintre multiplele procesele pe care Google și alte companii din sfera Big Tech le poartă cu organismul antitrust european.
În decizia sa din 2019, Comisia Europeană a declarat că Google a abuzat de poziția dominantă pe piața de publicitate online, prin intermediul serviciului său, Google AdSense. Practicile pe care le-a considerat ilegale au avut loc între 2006 și 2016, relatează Reuters.
Motivarea tribunalului
Tribunalul, cu sediul în Luxemburg a anulat amenda, afirmând că executivul european nu a luat în considerare toate circumstanțele relevante.
„De asemenea, Comisia nu a demonstrat că clauzele în cauză ar fi putut descuraja inovarea și că ar fi ajutat Google cât și să consolideze poziția dominantă pe piețele naționale ale publicității, prejudiciind consumatorii”, au declarat judecătorii.
Google a declarat că acest acuzațiile se referă la un număr restrâns de anunțuri în format text, plasate pe un număr limitat de site-uri web ale editorilor.
„Am făcut modificări la contractele noastre în 2016 pentru a elimina dispozițiile relevante, chiar înainte de decizia Comisiei. Suntem încântați că instanța a recunoscut erorile din decizia inițială și a anulat amenda”, a declarat compania într-un e-mail.
CE, care poate face apel la Curtea de Justiție a UE (CJUE), a declarat că va studia hotărârea și va reflecta asupra posibilelor etape următoare.
Amenda AdSense, una dintre cele trei amenzi care au costat Google un total de 8,25 miliarde de euro, a fost declanșată de o plângere din partea Microsoft în 2010.
Compania a pierdut săptămâna trecută lupta finală împotriva unei amenzi de 2,42 miliarde de euro aplicată pentru utilizarea serviciului său de comparare a prețurilor pentru a obține un avantaj neloial față de rivalii europeni mai mici.
Amendă mai mică pentru Qualcomm
Totodată, Qualcomm, producătorul american de cipuri a reușit să convingă Tribunalul european să reducă amenda antitrust de la 242 de milioane de euro la 238,7 milioane de euro.
CE a amendat Qualcomm în 2019, afirmând că producătorul de cipuri a vândut sub prețul standard între 2009 și 2011, aducând prejudicii producătorul britanic de software pentru telefoane Icera, care face acum parte din Nvidia Corp NVDA.O.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.