Grâul rușilor sufocă piața mondială iar Moscova dictează prețul

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rușii dictează piața mondială a grâului
Rușii dictează piața mondială a grâului
Rusia își consolidează poziția de exportator nr. 1 mondial la grâu și pune mai multă presiune pe prețul grâului.

Războiul purtat de Kremlin - inclusiv blocarea și bombardarea porturilor - a afectat exporturile de alimente ale Ucrainei, contribuind la consolidarea dominației Rusiei pe piața mondială a grâului. Acest lucru se reflectă în livrările record ale Rusiei, pe măsură ce comercianții națiunii depășesc provocările financiare și logistice cu care unii s-au confruntat în urma invaziei.

Cu toate acestea, porturile de cereale din Rusia, care se umplu peste măsură, au adus și o parte bună pentru consumatorii de grâu afectați de o criză a costului vieții: cele mai mici prețuri din ultimii aproape trei ani. În ciuda eforturilor Kremlinului de a exploata situația - prin susținerea prețurilor la grâu pentru a-și reface propria visterie - pe piața din Chicago se tranzacționează la mai puțin de jumătate din vârful atins după prima invazie a Moscovei.

"Nu există mulți concurenți pentru grâul rusesc", a declarat Hélène Duflot, analist al pieței cerealelor la Strategie Grains. "Rusia este cea care stabilește prețurile în acest moment".

În condițiile în care excesul de ofertă deprimă prețurile, Rusia încearcă să se folosească de poziția sa dominantă pentru a pune un nivel minim pe piață. Acest lucru nu numai că i-ar liniști pe propriii săi fermieri, supărați de veniturile în scădere, dar ar ajuta și Kremlinul, aflat în criză din cauza războiului, prin generarea de venituri fiscale suplimentare.

Oficialii ruși au încercat să impună un preț minim informal pentru exporturi, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Acest lucru îi forțează pe unii comercianți să renegocieze sau chiar să anuleze afacerile, au declarat sursele pentru Bloomberg.

Guvernul poate aplica prețul minim prin refuzul de a acorda documente de export pentru transporturile cu costuri mai mici, au mai explicat sursele. Cu toate acestea, aplicarea nivelului minim a fost inconsecventă.

În această lună, Egiptul a rezervat o cantitate masivă de grâu rusesc într-o tranzacție privată la un preț sub pragul minim neoficial în cadrul licitațiilor publice. Câteva zile mai târziu, Egiptul a declarat că traderului i se va permite să furnizeze cereale de alte origini decât Rusia. Acest lucru permite ministerului rus al agriculturii să "salveze aparențele" în cazul tranzacțiilor care se situează sub prețul său minim, potrivit lui Andrey Sizov, director general la firma de cercetare SovEcon.

"Dacă nu vând neapărat grâu rusesc, înseamnă că nu au încălcat prețul minim rusesc", a declarat Sizov.

Cu toate acestea, prețul minim este încă un semn că Moscova încearcă să întărească controlul asupra exporturilor de cereale rusești și, prin urmare, asupra pieței globale.

Casele de comerț internaționale au fugit din Rusia la începutul acestui an, pe măsură ce criticile oficiale la adresa companiilor străine s-au intensificat. De asemenea, Moscova continuă să curteze cumpărătorii din Africa și Orientul Mijlociu, în timp ce atacă infrastructura de export agricol a Ucrainei și amestecă cerealele din regiunile ocupate cu producția proprie.

Subliniind dominația Moscovei pe piața grâului, Departamentul de Agricultură al SUA și-a majorat la începutul acestei săptămâni prognoza pentru exporturile rusești, reducând în același timp proiecția pentru livrările globale.

Rezultatul este că, în ciuda incertitudinii persistente cu privire la livrările ucrainene, aceste îngrijorări sunt mai mult decât compensate de recolta abundentă de grâu a Rusiei, potrivit lui Alexander Karavaiytsev, economist senior la Consiliul Internațional al Cerealelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel