184.000 de controale și 10.000 de decizii de impunere în 2025
Autoritatea Independentă pentru Venituri Publice din Grecia (AADE) își propune să colecteze 1,7 miliarde de euro suplimentar în 2025, ridicând totalul veniturilor bugetare la 71,6 miliarde de euro. Planul de acțiune prevede peste 184.000 de controale fiscale și trimiterea a 10.000 de decizii de impunere pentru încălcări din anii anteriori.
Verificările se vor concentra în mod special pe transferurile de proprietăți în numerar, rambursările mari de TVA, declarațiile de TVA cu valoare zero, veniturile din închirieri pe termen scurt, veniturile retroactive, profesioniștii cu activitate fiscală suspectă, tranzacțiile intracomunitare, firmele cu antecedente de fraudă și pachetele de comerț electronic.
Sisteme digitale integrate și analiză predictivă
Pentru a spori eficiența controalelor, AADE investește în tehnologie avansată, folosind inteligență artificială, facturare electronică, note de livrare digitale, interconectarea POS-urilor cu casele de marcat, sistemul BANCAPP și liste digitale de clienți. De asemenea, autoritatea va achiziționa un sistem de tip Business Intelligence și analiză de date avansată pentru a identifica riscurile fiscale în mod predictiv.
Unitate specială de elită pentru controale fiscale și vamale
Un alt element cheie al strategiei este înființarea centrului special de controale fiscale și vamale „DEOS”, care va beneficia de acces extins la bazele de date ale administrației publice. Inspectorii vor fi dotați cu echipamente moderne și vor avea acces direct la profilurile contribuabililor pentru a evalua comportamentul fiscal.
Executări silite și confiscări pentru datorii restante
Pe lângă noile controale, autoritatea fiscală intenționează să extindă măsurile de executare silită, inclusiv popriri și licitații, pentru colectarea datoriilor restante. Estimarea pentru aceste acțiuni depășește 4 miliarde de euro.
28.500 de controale țintite, inclusiv pentru achiziții cu numerar
În total, 28.500 de inspecții fiscale vor fi orientate către restituiri de TVA, impozitul pe profitul companiilor, taxarea transferurilor imobiliare și cazurile de achiziții de bunuri în numerar care nu se aliniază cu veniturile declarate. De asemenea, autoritatea va investiga disputele privind venitul minim prezumat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
ASF avertizează că escrocii se...
Europa pregătește listări...
Uniunea Europeană a lansat...
Trecerea la Reges-Online nu...
Consiliul Concurenței a descins...
Curs valutar BNR, 20 mai.
Dobânzile interbancare cresc...
Autoritatea Fiscală din Grecia...
INS a publicat datele...
Tensiunile fiscale, temerile...
Marcel Ciolacu a anunţat,...
Guvernatorul BNR, Mugur...
Wall Street, în recul după ce...
Germania renunță la opoziția...
Putin, după discuția cu Trump:...
Alegerea lui Nicușor Dan în...