Grecia instaurează săptămâna de lucru de șase zile

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Care sunt angajații direct afectați / FOTO: Freepik
Care sunt angajații direct afectați / FOTO: Freepik
Este modalitatea prin care guvernul pro-business al premierului Kyriakos Mitsotakis încearcă să lupte împotriva scăderii dramatice a productivității, o adevărată criză care a început în 2009.

Prin urmare, începând de luni, companiile grecești ce activează pe segmentul de servicii non-stop au dreptul de a cere angajaților lor să lucreze 48 de ore pe săptămână. Cu alte cuvinte, în Grecia, orice mijloc este bun pentru a crește productivitatea. Legea care permite anumitor companii să aplice săptămâna de lucru de șase zile face parte dintr-un pachet de măsuri adoptat în toamna trecută. 

În timp ce în Belgia săptămâna de patru zile sărbătorește în curând a doua aniversare, Grecia a decis să opteze pentru 48 de ore pe săptămână. Deocamdată sunt eligibile doar serviciile cu activitate continuă - 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână, precum și afacerile care reclamă un volum de muncă sporit. Nu sunt afectate de această măsură sectoare precum turismului și alimentația: companiile o pot aplica deja în condiții specifice.

Pentru angajați, angajații care lucrează șase zile vor primi în plus 40% din salariu și 115% dacă este vorba de duminică sau o sărbătoare legală. În Europa, grecii ocupă primul loc în ceea ce privește timpul de lucru, cu o medie de 41 de ore pe săptămână în 2022 conform Eurostat, față de media europeană de 36,1 ore în 2023.

Bombă cu efect întârziat

Scopul declarat al guvernului grec este de a sprijini companiile aflate în dificultate. În timp ce luptă împotriva muncii nedeclarate, întrucât mulți salariați muncesc deja șase zile pe săptămână, dar orele suplimentare nu sunt plătite. Al doilea obiectiv al acestei măsuri este de a face țara mai productivă. Potrivit Comisiei Europene, productivitatea este, în Grecia, cu aproximativ 40% sub media UE.

Potrivit guvernului, legea ar trebui, de asemenea, să ajute țara să lupte împotriva declinului demografic și a exodului de creiere. De la criza datoriilor din 2009, aproximativ 500.000 de tineri greci au emigrat în alte țări cu perspective salariale mai atractive. Anul trecut, Kyriakos Mitsotakis a numit acest declin o „bombă cu efect întârziat”.

Mobilizare neputincioasă

Presa națională s-a mobilizat, în cea mai mare parte, împotriva aplicării legii. Cotidianul economic „Naftemporiki” critică o măsură care acordă angajatorilor în cauză dreptul de a-și forța angajații să lucreze o zi în plus. Pentru periodicul de stânga „Efsyn”, „costul ridicat al vieții și salariile mici îi împing pe angajați să accepte o a șasea zi de muncă. În detrimentul calității vieții lor.” Chiar și ziarul conservator „Ta Néa”, apropiat partidului de guvernământ, este îngrijorat, iar „I Avgi”, un cotidian de stânga, regretă „încă un pas către o lume medievală a muncii”.

Dar protestul populației împotriva săptămânii de șase zile nu a decolat. Cu câteva luni mai devreme, au fost organizate mai multe demonstrații, fără prea mare amploare. Sindicatele, care și-au pierdut puterea pe fondul politicii de austeritate dusă de guvern pentru a ieși din grava criză a datoriilor, luptă să-și motiveze trupele. Cert este că „stereotipul grecilor leneși este spulberat odată cu intrarea în vigoare a acestui plan de dereglementare”, așa cum susține „Ta Néa”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel