S&P Global este prima din cele trei mari agenţii de rating care a decis să includă din nou Grecia pe lista ţărilor care beneficiază de un rating suveran de tip "investment grade" (recomandat pentru investiţii - n.r.), pentru prima dată după criza datoriilor din 2010, transmite Reuters.
Vineri seară, agenţia de evaluare S&P Global Ratings a majorat, cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană a Greciei, de la "BB+/B", până la "BBB-/A-3", perspectiva asociată fiind una stabilă, astfel că Grecia a ieşit din categoria investiţiilor speculative.
Explicații
Celelalte două mari agenţii de rating, Fitch şi Moody's, atribuie Greciei un calificativ cu o treaptă sub nivelul "investment grade". S&P Global şi-a motivat decizia prin poziţia bugetară stabilă a Greciei şi se aşteaptă ca autorităţile de la Atena să îşi atingă ţinta de surplus bugetar, ceea ce va ajuta la reducerea datoriei guvernamentale.
Grecia nu mai beneficiază de un rating de tip "investment grade", care înseamnă un risc redus de intrare în incapacitate de plată, din 2010 când a izbucnit criza datoriilor suverane care a durat un deceniu, în care autorităţile de la Atena au fost nevoite să ceară mai multe pachete de ajutor internaţional în valoare de aproximativ 260 de miliarde de euro. Grecia a ieşit din criza datoriilor în 2018, dar a fost singura ţară din zona euro cu un rating suveran de tip "junk" (nerecomandată investitorilor n.r.).
Optimism
S&P se aşteaptă ca "noi reforme structurale economice şi bugetare, cumulate cu fonduri europene substanţiale, să susţină o creştere economică robustă în 2023-2026".
Autorităţile de la Atena mizează pe o accelerarea ritmului de creştere economică până la 3% în 2024, după un avans de 2,3% în acest an, mai mult decât dublu faţă de ritmul de creştere din zona euro. De asemenea, oficialii eleni mizează pe un surplus bugetar de 2,1% din PIB anul următor, graţie investiţiilor mai mari şi veniturilor solide din turism.
Guvernul conservator de la Atena speră că îmbunătăţirea ratingului de către S&P va conduce la intrări mai mari de capital şi o reducere a costurilor cu împrumuturile pentru companiile elene. "Pe termen scurt şi mediu, ne aşteptăm la intrări din partea fondurilor de investiţii, îmbunătăţirea activelor băncilor şi costuri mai favorabile cu împrumuturile pentru companii", a spus un oficial din conducerea Ministerului grec de Finanţe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...