Greenpeace depune plângere la OCDE împotriva OMV pentru proiectul Neptun Deep

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Gaze offshore / sursa foto: Freepik.com
Gaze offshore / sursa foto: Freepik.com
Greenpeace și mișcarea Fridays for Future au depus o plângere la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) împotriva OMV pentru proiectul de exploatare a gazelor de la Marea Neagră, Neptun Deep.

Activiștii pentru climă critică expansiunea gazelor fosile și suspectează încălcarea Liniilor directoare ale OCDE pentru întreprinderile multinaționale. Proiectul de exploatare va contribui la depășirea creșterii limitei de 1,5 grade Celsius, convenită în cadrul Acordului de la Paris în 2015, conform acestora.

Acesta ar fi cel mai mare proiect de extracție de gaze naturale offshore de pe teritoriul românesc al Mării Negre. Estimările OMV arată că această exploatare va fi activă timp de 20 de ani.

Conform unui comunicat al Greepeace, ”OMV ignoră apelurile de a opri extinderea operațiunilor în sectorul de petrol și gaze și contrazice principiul director al OCDE, „acționați cât mai curând posibil și în mod proactiv pentru a evita efectele negative asupra mediului”.

„În timp ce fenomenele meteorologice extreme devastează țări din întreaga lume, OMV pompează miliarde de dolari în extinderea operațiunilor de extragere a gazelor fosile care dăunează climei. Avertismentele din partea oamenilor de știință și a industriei de a opri extinderea afacerii cu combustibili fosili sunt ignorate. În plângere arătăm de ce extinderea proiectelor de gaze fosile nu este compatibilă cu Liniile directoare ale OCDE pentru afaceri responsabile. OMV trebuie să pună capăt acum noilor proiecte de combustibili fosili”, a declarat Jasmin Duregger, expert în climă și energie la Greenpeace Austria.

„Protestăm de ani de zile pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice, dar companiile de petrol și gaze, precum OMV, nu ne ascultă. Ce ne-a împins în criza climatică? Combustibilii fosili. Unde se duc miliardele de investiții ale OMV? În combustibili fosili. OMV pretinde că se angajează să respecte liniile directoare ale OCDE pentru practici de afaceri responsabile, dar acesta este pur și simplu greenwashing. De aceea depunem acum o plângere”, a declarat Jasmin Lang, Fridays for Future Austria:

În plângere, Greenpeace CEE și Fridays for Future Austria cer oprirea extinderii combustibililor fosili și a dezvoltării proiectului Neptun Deep. Acesta este un proiect offshore de extracție de gaze fosile realizat de OMV Petrom și Romgaz în largul coastei României. Companiile estimează că exploatarea va începe în 2027. Potrivit calculelor din evaluarea impactului asupra mediului (EIM), proiectul va produce 276 de milioane de tone de gaze cu efect de seră pe durata celor 20 de ani, echivalentul a cât emite România în trei ani. În prezent, autorizațiile de mediu pentru proiect sunt încă în curs de obținere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel