Greșeala multor români când iau salariul. Sfatul lui Adrian Asoltanie: Este primul lucru ce trebuie făcut

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Adrian Asoltanie a explicat cum trebuie construit un buget și câți bani trebuie puși deoparte
Adrian Asoltanie a explicat cum trebuie construit un buget și câți bani trebuie puși deoparte
EXCLUSIV
De ce trebuie să strângem bani și cum facem economii? Întrebări la care răspunde Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, invitatul lui Alex Vlădescu în emisiunea D`Economics.

”Cred că prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem este de ce economisim. Pentru că, de cele mai multe ori, românii economisesc ca să cheltuie mai târziu. Adică pui bani deoparte ca să-ți schimbi televizorul, centrala, telefonul, canapeaua și așa mai departe. Ceea ce este OK. Este OK să te pregătești, să strângi niște bani pentru o achiziție importantă. Unde ne este nouă mai greu este partea de economii pentru investiții, zona unde suntem noi codași. Și primul lucru pe care trebuie să și-l stabilească o familie sau o persoană este de ce trebuie să strângă bani. Pentru că dacă îți stabilești un obiectiv concret, cum ar fi, spre exemplu, pe lângă cele enumerate mai sus, dorința de a economi pentru pensie sau pentru a investi în copiii mei mai târziu, este mai ușor să te organizezi cu restul banilor. Înțelegi, practic, mai clar pentru ce o faci, de ce o faci”, a declarat Adrian Asoltanie. 

Ca o barză într-un picior

”A doua întrebare este cum fac, mai ales într-un context în care inflația crește, ratele cresc și ele. Prin urmare, un element pe care trebuie să și-l facă toată lumea, după părerea mea, este un buget. De ce? Pentru că un buget îți arată, practic, ce bani îți intră în casă și pe ce se duc banii”, a explicat expertul. Cum construim acest buget? Principiile sunt foarte clare, spune spune specialistul, precizând că orice buget are niște intrări și niște ieșiri. ”Ce am eu de făcut? Când trec partea de venituri, ar trebui să mă uit foarte atent la aceste venituri și să-mi pun următoarele întrebări.

1. Pe câte picioare financiare stau, cât de stabil sunt, câte surse de venit am? În România, spre exemplu, 89% dintre angajați stau ca o barză într-un picior, adică se bazează pe un singur venit, dintr-o singură sursă. Dacă se întâmplă ceva cu acest venit, mai ales într-o perioadă cu atâtea provocări economice, riscul de prăbușire financiară este destul de mare. De aceea mă întreb cât de sigure sunt aceste surse de venit, mai ales că toți trebuie să privim și mai departe, spre exemplu la veștile de peste Ocean, unde auzim de șomaj, companii foarte mari care concediază. Prin urmare, întrebarea este pe deplin justificată: jobul meu cât este de sigur. 

2. Câți bani intră în casă într-un an de zile? Un calcul care ar permite să înțelegi mai clar ce venituri ai. 

O capcană foarte periculoasă 

După aceea ne uităm la cheltuieli. Greșeala pe care am făcut-o și eu mulți ani de zile este următoarea: îți intră salariul, iar primul lucru pe care îl faci este să plătești rata la bancă. Vin apoi utilitățile, mâncarea, benzina și așa mai departe. Unde este greșeala? O să pun deoparte ce-mi rămâne la sfârșitul lunii. Acolo este greșeala, de fapt. Corect ar fi să procedăm invers: intră banii și încearcă să pui deoparte niște bani. O sumă mică, poate 5% din salariu, poate cumperi 50 de euro, 100 de euro dacă îți permiți. 

Întrebat cât trebuie să păstrăm din salariu, Asoltanie a declarat că recomandarea lui este de 10-15% din salariu. ”Este o recomandare minimă, dacă se poate mai mult este și mai bine. Este adevărat că și 10% înseamnă foarte mult pentru mulți români, având în vedere că aproximativ 70% dintre aceștia nu reușesc să lege un salariu de altul. Iar în acest caz vreo 64% se împrumută la prieteni, vreo 20% intră în produse bancare, vreo 3% se duc spre IFN-uri, care este o capcană foarte periculoasă, și așa mai departe. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel