Grevă de avertisment la IAR SA. Care este motivul protestului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grevă
Grevă
Federaţia IndustriAll BNS  a declanșat joi dimineaţa o grevă de avertisment la IAR SA, în semn de protest față de impactul negativ al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 156/2024 asupra Contractului Colectiv de Muncă (CCM) valabil în societate.

Potrivit Federației IndustriAll BNS, care reprezintă sectoarele de negociere din industria construcţiilor de maşini, construcţii metalice, construcţia de nave și echipamente electrice, articolul XLI din OUG nr. 156/2024 afectează direct aplicarea contractului colectiv de muncă. Conform actului normativ, bonificaţia acordată la încetarea raportului de muncă prin pensionare, echivalentă cu 8% din salariul de bază pentru fiecare an lucrat în IAR SA, va fi acordată eşalonat în termen de cinci ani, în tranşe anuale egale. De asemenea, valoarea bonificaţiei va fi limitată la maximum un salariu de bază.

Sindicaliștii consideră că această modificare este neconstituțională, invocând decizia nr. 872/2010 a Curții Constituționale, care stipulează că drepturile salariale câștigate prin contracte colective nu pot fi modificate unilateral.

Impactul asupra negocierilor colective

Federaţia IndustriAll BNS avertizează că OUG nr. 156/2024 subminează rolul Sindicatului ICA din IAR SA, eliminând certitudinea respectării acordurilor colective. Acest lucru afectează echilibrul dintre salariaţi şi angajatori şi descurajează sindicalizarea.

În plus, viitoarele negocieri colective sunt golite de substanţă, deoarece părţile implicate nu mai au siguranța că drepturile negociate vor fi respectate. Ordonanța creează, de asemenea, o discriminare între salariaţi, încălcând articolul 16 alin. (1) din Constituție, care garantează egalitatea în faţa legii.

O intervenție brutală în economia de piață

Sindicaliștii susțin că OUG nr. 156/2024 afectează în mod disproporţionat societăţile comerciale în care statul este acţionar unic sau majoritar, precum IAR SA. Prin impunerea acestor restricții, guvernul favorizează companiile private, intervenind brutal în economia de piaţă.

Grevă de avertisment programată pentru 13 martie 2025 reprezintă o măsură de protest împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului, având scopul de a proteja drepturile salariaților și de a atrage atenția asupra impactului negativ al ordonanței asupra negocierilor colective.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel