Greva URIAȘĂ din Marea Britanie determină autoritățile să modifice legislația

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Greva a afectat numeroase activități
Greva a afectat numeroase activități
Feroviarii britanici continuă astăzi cea mai amplă grevă din ultimii 30 de ani, mișcare declanșată în semn de protest față de scăderea nivelului de trai.  

Guvernul britanic a dezvăluit joi modificări ale legislației care ar permite companiilor să angajeze lucrători temporari pentru a minimiza impactul grevelor.

”Sindicatele au pus, din nou, o țară întreagă în dificultate, paralizând servicii publice și întreprinderi. Situația creată este cât se poate de amenințătoare”, a estimat secretarul de stat pentru afaceri, energie și strategie industrială, Kwasi Kwarteng. 

Obligațiile companiilor 

”Revenirea la măsuri care datează din anii 1970 va permite companiilor să recurgă rapid la serviciile unui personal calificat, oferind cetățenilor posibilitatea de a-și continua viața în mod normal, fără probleme, fără greutăți. În același timp, economia nu va fi blocată”, a spus el. 

Companiile vor avea obligația de a asigura că lucrătorii temporari pe care îi vor angaja vor fi calificați pentru funcțiile ocupate, a precizat Guvernul. 

Aceste modificări mai trebuie adoptate de Parlament și se vor aplica tututor sectoarelor de activitate din Marea Britanie, Scoția și Țara Galilor, urmând să intre în vigoare în săptămânile următoare, a precizat Executivul britanic. 

Boris Johnson, supărat

Marți, prima zi de acțiune grevistă, una din două linii feroviare au fost închise și patru din cinci trenuri anulate în întreaga țară, cu muncitorii de la metroul londonez de asemenea chemați în stradă și multe stații închise.

Încă de săptămâna trecută, executivul a afirmat că greva va afecta nenumărați britanici care nu vor putea ajunge la serviciu sau la programările medicale și va pune presiune pe conturile întreprinderilor mici și mijlocii care au fost deja afectate de Covid-19.

Nu este vorba doar de impactul grevei, a declarat premierul Boris Johnson, îndemnându-i pe ”baronii sindicatelor” să se așeze la masa negocierilor și ca sectorul feroviar să accepte să se modernizeze pentru a evita falimentele. El a amintit că, în timpul pandemiei, Guvernul i-a susținut pe feroviari, cu un pachet de ajutor de peste 16 miliarde de lire sterline. 

Numeroase activități afectate 

Nemulțumiți sunt și comericanții. "Abia dacă merită să deschidem" pub-urile din apropierea gărilor, a declarat Clive Watson, fondatorul unui lanț de pub-uri, pentru agenția PA. El estimează că cifra de afaceri va fi cu "20 până la 25% mai mică" decât în mod normal în această săptămână.

De asemenea, greva amenință să perturbe evenimente sportive și culturale majore, cum ar fi festivalul de muzică Glastonbury din sud-vestul Angliei, concertul Rolling Stones de sâmbătă de la Londra și examenele finale ale unor elevi de liceu.

Executivul ia în considerare introducerea unor "măsuri de protecție" pentru utilizatorii transportului public, inclusiv un posibil "serviciu minim" sau înlocuirea greviștilor, în special cu lucrători temporari, în cazul în care conflictul se prelungește.

Greva s-ar putea extinde și la alte sectoare de transport sau la alte sectoare, cum ar fi educația, sănătatea și serviciile poștale. Unii avocați au votat deja în favoarea unei ieșiri în stradă săptămâna viitoare, din cauza unei dispute cu guvernul cu privire la cuantumul ajutorului juridic.

Citește și Marea Britanie: Inflația a atins un nivel nemaivăzut în ultimii 40 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel