Greva URIAȘĂ din Marea Britanie determină autoritățile să modifice legislația
Autor: Simona Haiduc | 23 iun, 09:08
Greva a afectat numeroase activități
Greva a afectat numeroase activități
Feroviarii britanici continuă astăzi cea mai amplă grevă din ultimii 30 de ani, mișcare declanșată în semn de protest față de scăderea nivelului de trai.  

Guvernul britanic a dezvăluit joi modificări ale legislației care ar permite companiilor să angajeze lucrători temporari pentru a minimiza impactul grevelor.

”Sindicatele au pus, din nou, o țară întreagă în dificultate, paralizând servicii publice și întreprinderi. Situația creată este cât se poate de amenințătoare”, a estimat secretarul de stat pentru afaceri, energie și strategie industrială, Kwasi Kwarteng. 

Obligațiile companiilor 

”Revenirea la măsuri care datează din anii 1970 va permite companiilor să recurgă rapid la serviciile unui personal calificat, oferind cetățenilor posibilitatea de a-și continua viața în mod normal, fără probleme, fără greutăți. În același timp, economia nu va fi blocată”, a spus el. 

Companiile vor avea obligația de a asigura că lucrătorii temporari pe care îi vor angaja vor fi calificați pentru funcțiile ocupate, a precizat Guvernul. 

Aceste modificări mai trebuie adoptate de Parlament și se vor aplica tututor sectoarelor de activitate din Marea Britanie, Scoția și Țara Galilor, urmând să intre în vigoare în săptămânile următoare, a precizat Executivul britanic. 

Boris Johnson, supărat

Marți, prima zi de acțiune grevistă, una din două linii feroviare au fost închise și patru din cinci trenuri anulate în întreaga țară, cu muncitorii de la metroul londonez de asemenea chemați în stradă și multe stații închise.

Încă de săptămâna trecută, executivul a afirmat că greva va afecta nenumărați britanici care nu vor putea ajunge la serviciu sau la programările medicale și va pune presiune pe conturile întreprinderilor mici și mijlocii care au fost deja afectate de Covid-19.

Nu este vorba doar de impactul grevei, a declarat premierul Boris Johnson, îndemnându-i pe ”baronii sindicatelor” să se așeze la masa negocierilor și ca sectorul feroviar să accepte să se modernizeze pentru a evita falimentele. El a amintit că, în timpul pandemiei, Guvernul i-a susținut pe feroviari, cu un pachet de ajutor de peste 16 miliarde de lire sterline. 

Numeroase activități afectate 

Nemulțumiți sunt și comericanții. "Abia dacă merită să deschidem" pub-urile din apropierea gărilor, a declarat Clive Watson, fondatorul unui lanț de pub-uri, pentru agenția PA. El estimează că cifra de afaceri va fi cu "20 până la 25% mai mică" decât în mod normal în această săptămână.

De asemenea, greva amenință să perturbe evenimente sportive și culturale majore, cum ar fi festivalul de muzică Glastonbury din sud-vestul Angliei, concertul Rolling Stones de sâmbătă de la Londra și examenele finale ale unor elevi de liceu.

Executivul ia în considerare introducerea unor "măsuri de protecție" pentru utilizatorii transportului public, inclusiv un posibil "serviciu minim" sau înlocuirea greviștilor, în special cu lucrători temporari, în cazul în care conflictul se prelungește.

Greva s-ar putea extinde și la alte sectoare de transport sau la alte sectoare, cum ar fi educația, sănătatea și serviciile poștale. Unii avocați au votat deja în favoarea unei ieșiri în stradă săptămâna viitoare, din cauza unei dispute cu guvernul cu privire la cuantumul ajutorului juridic.

Citește și Marea Britanie: Inflația a atins un nivel nemaivăzut în ultimii 40 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

WhatsApp aduce noi MODIFICĂRI! Ce o să puteți face

WhatsApp îți va permite să te conectezi „pe invizibil”.

Oficial sindical german: Industria riscă să intre în colaps

Cele mai importante industrii germane s-ar putea intra...

Petre Daea se întoarce la Ministerul Agriculturii - Surse

Partidul Social Democrat decide miercuri, 5 iulie,...

Goldman Sachs avertizează asupra Nord Stream 1

Gazoductul rusesc Nord Stream 1, care este esențial...

Crossuri externe