Greve în Marea Britanie: Armata, chemată în ajutor
Autor: Simona Haiduc | 08 dec 2022, 17:53
De Sărbători, Londra va fi, practic, un oraș paralizat
De Sărbători, Londra va fi, practic, un oraș paralizat
Armata britanică va fi chemată să-i înlocuiască pe lucrărtorii din sectoarele sensibile ale economiei care aderă la mișcarea grevistă, cum ar fi poliția de frontieră și serviciile de ambulanță, a anunțat guvernul de la Londra, în timp ce țara se confruntă cu greve repetate pe fondul creșterii costului vieții.

"Acest val de greve va genera probleme tuturor, toți vor avea de suferit, inclusiv personalul nostru militar care, din păcate, va trebui să se mobilizeze și să îndeplinească unele dintre funcțiile vitale de care avem nevoie pentru a menține țara în funcțiune", a declarat presei un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak.

Confruntat cu tot mai multe apeluri la greve în transportul feroviar, în domeniul sănătate, cel al servicii poștale și de logistică, precum și în poliția de frontieră, guvernul a avertizat deja că ia în considerare posibilitatea de a recurge la armată. 

Pentru prima dată în ultimii 100 de ani 

"Au fost deja angajate discuții cu Ministerul Apărării" pentru ca militarii să-i înlocuiască pe șoferii de ambulanță aflați în grevă, în condițiile în care sistemul public de sănătate trece printr-o criză fără precedent, în special în serviciile de urgență, a precizat purtătorul de cuvânt. Asistentele medicale vor fi în grevă timp de două zile în decembrie, fiind pentru prima dată în ultimii 100 de ani când acest lucru se întâmplă la nivel național.

Miercuri, sindicatul PCS a lansat un apel la grevă pentru agenții de poliției de frontieră de pe mai multe aeroporturi din Marea Britanie în perioada sărbătorilor de sfârșit de ani, dând de înțeles că vor exista perturbări majore la Heathrow și Gatwick. 

O legislație mai aspră

În plus, personalul militar urmează ”cursuri de pregătire" pentru a sprijini poliția de frontieră, a adăugat purtătorul de cuvânt. Aproximativ 2.000 de militari sunt instruiți, a declarat joi dimineață ministrul educației, Gillian Keegan, la Sky News. Acest recurs la armată nu este unanim apreciat în rândurile militarilor, potrivit informațiilor prezentate de cotidianul The Telegraph.

Grevele au loc pe fondul unor revendicări salariale în contextul în care rata inflației a atins, în Regatul Unit, peste 10%, care provoacă o scumpire drastică a vieții. În timp ce negocierile au avut succes în unele companii, acestea par să se fi blocat în mai multe sectoare, iar guvernul și-a înăsprit poziția în ultimele zile. Premierul Rishi Sunak a promis miercuri că va introduce "noi legi dure" pentru a combate consecințele grevelor.

Citește și Sărbătorile de Crăciun devin un coșmar pentru britanici. Totul va fi blocat

Autostrăzi, circulația trenurilor și transportul aerian din Marea Britanie vor fi puternic afectate de grevele anunțate pentru perioada sărbătorilor de Crăciun, complicând la modul cel mai serios sărbătorile de familie și vacanțele pentru localnici, dar și pentru turișii veniți în Regatul Unit. 

Sindicatul funcționarilor publici PCS, care desfășoară o serie de acțiuni în diferite domenii de activitate publică, a anunțat vineri printr-un comunicat de presă că membrii săi care lucrează la autostrăzi vor „participa la 12 zile de proteste stradale”, din 16 decembrie până pe 7 ianuarie.

Sindicatul spune că traficul s-ar putea opri din cauza acestor mișcări, care vor coincide și cu grevele personalului din transportul feroviar, planificate de sindicatul RMT, care vor creșteri salariale pentru a acoperi inflația și condiții mai bune de muncă. „Știm că acțiunile membrilor noștri ar putea crea neplăceri călătorilor care doresc să-i viziteze pe cei dragi în acest sezon de sărbători, dar s-a ajuns aici din cauza unui guvern care nu își ascultă propria forță de muncă”, a comentat PCS într-un comunicat de presă. „Având în vedere criza severă a costului vieții, ei merită să fie plătiți corespunzător, având în vedere munca importantă pe care o fac, menținând drumurile noastre în stare bună de funcționare și în siguranță”, adaugă el.

Creșteri salariale

PCS spune că va anunța noi date pentru greve în alte departamente, inclusiv Ministerul de Interne. Totodată, grevele feroviarilor organizate de mai multe sindicate vor continua pe tot parcursul lunii decembrie și au fost anunțate. Vor ieși în stradă inclusiv agenții de securitate care lucrează pentru Eurostar. Sindicatul TSSA a anunțat o mișcare de protest în transportul feroviar mai ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe