Profitul operaţional al băncii a crescut la 1,80 miliarde de lei. În 2017, rezultatul net al BT a fost de 1,185 miliarde de lei. Pe parcursul anului trecut, Banca Transilvania a acordat 196.000 de împrumuturi pentru companii şi persoane fizice, iar creditele pentru companiile din România au depăşit 9 miliarde lei.
Depozitele clienţilor au ajuns la 65,16 miliarde de lei, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice. Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns, la finele anului trecut, la 77,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 38,02 miliarde lei.
Credite cu dobândă
Consiliul de Administraţie BT a decis, marţi, să propună Adunării Generale a Acţionarilor din luna aprilie să distribuie din profitul anului 2018 dividende în numerar în cuantum de 818,121 milioane de lei (brut), reprezentând un dividend brut de 0,17 lei/acţiune. De asemenea, se va propune AGA capitalizarea diferenţei până la totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit.
Banca a acordat, în 2018, 65.000 de credite cu dobândă fixă persoanelor fizice. De asemenea, BT are în portofoliu 3,7 milioane de carduri, ceea ce înseamnă 21% cota de piaţă privind cardurile emise în România, se precizează în comunicatul citat. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 11 miliarde de lei iar portofoliul creditelor pentru IMM este de 15,5 miliarde de lei.
Proces de modernizare
BT a modernizat, anul trecut, 125 de sedii în întreaga ţară şi a investit 23 milioane de lei în comunităţi, educaţie şi sport în peste 1.000 de proiecte de implicare şi responsabilitate socială.
"Investiţiile masive în digitalizare generează efecte vizibile în business: aproape 200 de milioane de tranzacţii au fost efectuate anul trecut cu cardurile BT. În fiecare secundă au loc 6 tranzacţii cu carduri BT. 475.000 carduri de credit sunt în portofoliul Grupului Financiar BT, care generează aproximativ 35% din tranzacţiile realizate cu carduri de credit la comercianţii din România. Peste 60.000 de tranzacţii au loc în fiecare zi cu cardurile de credit BT; 50.000 de POS-uri sunt gestionate de Banca Transilvania, ceea ce reprezintă 25% din terminalele instalate în România", se mai arată în documentul citat.
Taxa pe active bancare
Pe de altă parte, rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,97% la 31 decembrie 2018 iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 94%. În cazul în care sunt considerate şi garanţiile, rata de acoperire este de 133%, precizează banca. Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2018 este de 18,59%, iar dacă este inclus şi profitul, aceasta este de 21,53%.
Citește și Care sunt băncile afectate de OUG 114
Referitor la taxa pe activele bancare, introdusă prin Ordonanţa 114/2018, Banca Transilvania arată că atât capitalul cât şi competenţele băncilor au fost construite în timp şi se pot pierde repede în lipsa investiţiilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic şi de ritmuri superioare de creştere a creditării pentru a micşora decalajele faţă de ţările vestice.
"Diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemului bancar românesc şi va afecta creşterea economică. Cu toate acestea, BT, bancă şi entitate românească, va rămâne alături de clienţii săi, aşa încât aceştia să fie cât mai puţin afectaţi de eventuala taxă", precizează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...