La finalul acestei tranzacţii, fondul public de pensii din Quebec (Caisse de dépôt et placement), care în prezent este al doilea acţionar de la Bombardier Transport cu o participaţie de 32,5%, ar urma să devină primul acţionar de la grupul Alstom, controlând aproximativ 18% din acţiuni, a precizat producătorul trenurilor de mare viteză TGV într-un comunicat de presă.
Preluarea Bombardier Transport de către Alstom va da naştere celui de-al doilea mare producător mondial de trenuri, după grupul chinez CRRC. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a companiei, Bombardier Transport are aproximativ 36.000 de angajaţi iar în 2019 a avut o cifră de afaceri de 8,3 miliarde de dolari americani (7,7 miliarde de euro la cursul actual de schimb). În replică, Alstom a încheiat ultimul exerciţiu financiar (2018 - 2019) cu o cifră de afaceri globală de 8,1 miliarde de euro. Producătorul trenurilor TGV are aproximativ 36.300 de angajaţi, dintre care 9.500 numai în Franţa.
Grupul chinez CRRC a avut în 2018 o cifră de afaceri echivalentă cu 28 miliarde de euro. Deşi CRRC a realizată 90% din cifra sa de afaceri în China, în ultimii ani a făcut progrese şi în restul lumii şi recent a început să livreze tramvaie pentru Porto (Portugalia).
Citește și Fuziune feroviară. Doi grei mondiali au angajat negocieri
Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a precizat că se va întâlni marţi cu vice-preşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, cea care anul trecut s-a opus fuziunii dintre Alstom şi grupul german Siemens. "Voi discuta marţi, 18 februarie, cu Margrethe Vestager cu privire la acest proiect de preluare care va fi supus de Alstom spre aprobare autorităţilor din domeniul concurenţei", a precizat oficialul francez.
Ameninţarea chineză şi necesitatea de a face progrese în domeniul digital au fost avansate şi pentru a justifica fuziunea dintre Alstom şi Siemens, care a fost blocată însă în luna februarie 2019 de Comisia Europeană pe motiv că operaţiunea ar fi dat naştere unui grup cu o poziţie mult prea dominantă în Europa, în special pe piaţa echipamentelor de semnalizare feroviară şi a trenurilor de mare viteză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...