Grupul german Rheinmetall, simbolul noilor vremuri din Europa

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tanc / FOTO: Site-ul companiei Rheinmetall/ https://www.rheinmetall.com/en
Tanc / FOTO: Site-ul companiei Rheinmetall/ https://www.rheinmetall.com/en
Producătorul de obuze și tancuri se apropie de 10 miliarde de euro în cifra de afaceri. Comenzile sale au crescut cu 44% anul trecut, ajungând la 55 miliarde de euro.

În Europa, niciun alt grup nu ilustrează mai bine schimbarea de paradigmă din industrie. Gigantul german al armamentului Rheinmetall a înregistrat o creștere record în 2024. Producătorul de obuze și tancuri a raportat o cifră de afaceri de 9,75 miliarde de euro, în creștere cu 36%, în timp ce profitul operațional a urcat cu 61%, ajungând la 1,4 miliarde de euro. Marja operațională a grupului a crescut de la 12,8% la 15,2% în doar un an, iar în sectorul apărării a ajuns chiar la 19% – un nivel mai ridicat decât cel al Thales sau Leonardo.

Cel mai impresionant este însă volumul carnetului de comenzi, care a crescut cu 44%, atingând 55 miliarde de euro, față de 34 de miliarde anul trecut. Rheinmetall a obținut mai multe contracte în 2024 decât în ultimii 15 ani la un loc.

Extinderea masivă a capacităților de producție

Această explozie a comenzilor a fost însoțită de investiții masive în creșterea capacităților de producție. Grupul german construiește în prezent zece fabrici în țări precum România, Ungaria, Germania și Lituania.

„În ultimii doi ani, am investit aproape 8 miliarde de euro pentru a construi noi fabrici, a realiza achiziții și a securiza lanțurile de aprovizionare”, a declarat Armin Papperger, președintele Consiliului de Administrație al Rheinmetall. Cheltuielile de capital au reprezentat aproximativ 7% din venituri anul trecut și ar putea ajunge la 9% în 2025.

Ambiții mari în Statele Unite

Rheinmetall are obiective ambițioase și pe piața americană. Armin Papperger le-a promis investitorilor că grupul va ajunge la 20 de miliarde de euro cifră de afaceri până în 2027, iar în 2030 țintește pragul de 40 de miliarde.

Al treilea cel mai mare jucător în industria europeană de apărare, după Thales și Leonardo, Rheinmetall vrea să devină numărul unu în UE și să concureze direct cu giganții americani. În această direcție, grupul a finalizat în decembrie achiziția Loc Performance, un producător american de grupuri motopropulsoare, sisteme de șenile și blindaje, pentru aproape 1 miliard de dolari. Această mutare îi va permite să participe la licitațiile Pentagonului, vizând două contracte uriașe de 16 și 45 de miliarde de dolari pentru camioane militare și vehicule blindate.

Cu o creștere estimată între 25 și 30% pentru anul viitor și o marjă operațională țintită de 15,5%, Rheinmetall atrage un interes major pe piețele financiare. De la începutul războiului din Ucraina, valoarea acțiunilor sale la Bursa din Frankfurt s-a multiplicat de aproape zece ori, atingând un nivel record de 1.154 euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel