Grupul Liberty Media devine regele sporturilor cu motor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sporturi cu motor / FOTO: Freepik
Sporturi cu motor / FOTO: Freepik
Liberty Media Corporation, compania americană care deţine tot ce înseamnă Formula 1, a anunţat o nouă achiziție. 

Odată cu această nouă tranzacție, grupul american va deveni regele sporturilor cu motor prin deținerea tuturor drepturilor asupra competițiilor de Formula 1 și a campionatului de motociclete. Un singur hop mai trebuie trecut: aprobarea autorităților de concurență.

Proprietar al Formulei 1 din 2017, Liberty Media a anunțat achiziția a companiei Dorna Sports, deținătoarea drepturilor de campionat la categoria de motociclete de mare clasă. Compania americană va cumpăra, în acțiuni și numerar, 86% din capitalul Dorna Sports, controlată anterior de fondul Bridgepoint și de Fondul canadian de investiții a pensiilor.

Tranzacția evaluează Dorna Sports la 4,2 miliarde de euro, inclusiv datoria. Directorii companiei din Madrid vor păstra controlul asupra acțiunilor rămase, iar CEO-ul acesteia, Carmelo Ezpeleta, va rămâne în funcție, potrivit Liberty Media.

Potrivit declarațiilor directorului general al Liberty Media, Greg Maffei, evenimentele MotoGP vor fi extinse la un „public global mai larg”. „Afacerea are un potențial semnificativ și intenționăm să dezvoltăm sportul pentru fanii MotoGP, echipe, parteneri comerciali și acționarii noștri”, a adăugat omul de afaceri.

„Cred că este un lucru foarte bun pentru că Liberty Media are un mare interes pentru sporturile cu motor și o experiență bună […]. Liberty Media a făcut mult bine pentru F1, a extins audiența generală de la o fereastră de entuziaști la un public mult mai larg, nu ar fi o veste proastă dacă ne-am mări baza de fani, mai ales în rândul tinerilor”, a reacționat, la rândul său, Hervé Poncharal, directorul echipei Tech3, prezent în MotoGP, Moto3 și MotoE.

MotoGP nu este cel mai recent activ preluat de imperiul miliardarului John Malone. Pe lângă F1, grupul său cuprinde o gamă largă de companii de media, comunicații și divertisment, cum ar fi promotorul de concerte Live Nation.

Liberty Media spune că speră să finalizeze operațiunea până la sfârșitul anului 2024. Această achiziție ar putea fi totuși monitorizată îndeaproape de autoritățile de concurență. În 2006, fondul luxemburghez CVC a fost obligat de organul european de supraveghere să vândă Dorna, deja promotor al MotoGP, atunci când dorea să achiziționeze holdingul britanic care controla apoi drepturile comerciale asupra Formula 1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel