Guvernanții s-au răzgândit. Reguli noi pe plajă
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Un nou an, o nouă regulă. Foto: Feeepik
Un nou an, o nouă regulă. Foto: Feeepik
Legiuitorii au schimbat din nou regulile care se aplică în privința utilizării plajelor de la Marea Neagră.

Una dintre modificări este că se renunță la amendarea celor care merg cu câinii la plajă. Argumentul din expunerea de motive este că practic Ministerul de Interne nu și-a făcut treaba, nu a aplicat legea astfel că nimeni nu a fost amendat.

Conform legii anterioare singurii câini care aveau voie pe plajă erau câinii din dotarea Ministerului Administrației și Internelor cât și a câinilor utilitari ai persoanelor cu dizabilități.

Tot în expunerea de motive se spune că unele țări europene care aveau reguli extrem de stricte în această privință, precum: Belgia, Grecia, Olanda au adoptat un cadru legal mai permisiv care acceptă prezența animalelor de companie pe plajă dar în afara sezonului estival, cu respectarea unor criterii foarte clare, cum ar fi ținerea animalului în lesă și curățarea deșeurilor.

Citește și: Vacanță la mare. Amenzi usturătoare şi reguli noi pentru acești turişti

„Accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje (...). Accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiția ca animalele de companie să fie ținute în zgardă sau ham și lesă”, este precizat în lege. Dacă nu țin animalele în zgardă sau ham și lesă, turiștii vor risca amenzi între 100 și 1.000 de lei.

De asemenea, turiștii vor fi obligaţi să aibă la ei pungi, pentru a aduna fecalele animalelor şi a le arunca apoi la coșurile de gunoi. Cei care nu vor face asta vor risca o amendă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 lei.

Amenzile vor fi aplicate de polițiștii locali, agenţii și ofițerii Poliţiei Române şi ofițerii și subofițerii Jandarmeriei Române.

Indiferent de perioada anului, va fi permis, în continuare, accesul liber (inclusiv fără acordul operatorilor plajelor turistice) pentru câinii utilitari ai persoanelor cu dizabilităţi și pentru câinii din dotarea Ministerului Afacerilor Interne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel