Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Guvernul a aprobat, joi, suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor cu 60 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor curente şi de capital ale companiei CFR Marfă.
Potrivit unui comunicat al Executivului, suma va fi alocată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.
Hotărârea Guvernului prevede că fondurile vor fi alocate pentru asigurarea drepturilor salariale, a serviciilor infrastructurii feroviare şi a facturilor cu energia electrică şi cu combustibil.
Guvernul a actualizat, joi, legislaţia privind susţinerea dezvoltării serviciilor sociale şi sprijinirea furnizorilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de acordare a serviciilor sociale.
Decizia a fost luată printr-o hotărâre care modifică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 100/2024, HG nr. 973/2012 privind aprobarea procedurii de acordare a sumelor din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, pentru finanţarea unor cheltuieli de investiţii şi reparaţii capitale pentru centrele de zi şi rezidenţiale.
Conform unui comunicat al Executivului, beneficiarii finali ai acestor programe de finanţare sunt persoane aparţinând celor mai vulnerabile grupuri, precum persoanele vârstnice, persoanele cu dizabilităţi, copii etc.
"Potrivit hotărârii, categoriile de furnizori de servicii sociale eligibili pentru finanţarea unor cheltuieli de investiţii şi reparaţii capitale pentru centrele de zi şi rezidenţiale, sunt reformulate astfel: serviciile publice de asistenţă socială cu personalitate juridică; unitatea administrativ-teritorială, prin primărie, pentru serviciile publice de asistenţă socială organizate ca un compartiment funcţional în aparatul de specialitate al primarului; asociaţiile de dezvoltare intercomunitară înfiinţate de mai multe unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale în vederea furnizării în comun a serviciilor publice de asistenţă socială şi/sau a serviciilor sociale; asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile; cultele recunoscute de lege", se arată în comunicat.
Modificările sunt necesare întrucât o parte a furnizorilor eligibili pentru finanţare, potrivit HG nr. 973/2012, nu se mai regăseşte în categoria furnizorilor de servicii sociale reglementată în Legea nr. 292/2011 a asistenţei sociale, aşa cum a fost modificată prin Legea nr.100/2024, precizează sursa citată.
"Măsurile contribuie la asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale beneficiarilor serviciilor sociale la asistenţă socială, asistenţă medicală, locuire, viaţă demnă şi independentă, participare la viaţa socială", se subliniază în comunicat.
Finanţarea cheltuielilor de investiţii şi reparaţii capitale pentru centrele de zi şi rezidenţiale se asigură din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, în limita bugetului alocat în acest sens.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.