Guvernul ceh este pregătit să introducă plafonarea preţului energiei pentru marile companii

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Guvernul ceh este pregătit să introducă plafonarea preţului energiei pentru marile companii
Guvernul ceh este pregătit să introducă plafonarea preţului energiei pentru marile companii
Guvernul ceh este pregătit să introducă până la finalul anului o plafonare a preţului energiei pentru marile companii, deoarece îşi extinde ajutorul acordat afacerilor afectate de majorarea costurilor cu electricitatea şi gazele, a anunţat joi premierul Petr Fiala, transmite Reuters.

Ajutorul ar putea fi similar măsurilor deja introduse pentru gospodării şi firmele mai mici, a precizat oficialul ceh. Acesta a adăugat că deciziile UE au eliminat obstacolele în acordarea ajutoarelor pentru firmele mai mari.

"Astăzi este posibil să realizăm pentru marile companii o plafonare a preţului care nu era posibilă înainte", a declarat Fiala, pentru postul de televiziune CNN Prima News.

Plafonarea preţului pentru gospodării, instituţii publice şi firmele mai mici a fost deja stabilită la şase coroane cehe (0,26 dolari) per KWh de electricitate şi trei coroane cehe pentru gaze, pe parcursul anului viitor.

Publicaţia cehă E15 anunţa joi că plafonarea preţului pentru marile companii s-ar putea aplica la 80% din consumul lor de energie.

Luna trecută, Guvernul ceh a aprobat plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate, pentru a putea finanţa măsurile destinate reducerii poverii preţurilor mari asupra gospodăriilor şi companiilor.

Plafonarea veniturilor producătorilor de electricitate se va adăuga taxei pe veniturile excepţionale impuse firmelor din energie şi celor mai mari bănci, astfel încât anul viitor vor fi strânse la buget sume de cel puţin 100 de miliarde de coroane (4,12 miliarde de dolari). Sumele vor finanţa programele de compensare pentru utilizatorii de electricitate afectaţi de creşterea preţurilor, după invazia rusească din Ucraina.

Plafonul de preţ din Cehia se bazează pe acordul convenit la nivelul Uniunii Europene care limitează veniturile producătorilor de electricitate la 180 de euro pentru un Megawatt/oră, acord care permite statelor membre să modifice această cifră pentru fiecare centrală în funcţie de tipul de combustibil pe care îl utilizează.

Schengen. Ministrul de interne Gerhard Karner: Austria va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei

Austria va vota în JAI împotriva aderării României şi a Bulgariei, reafirmă ministrul de interne Gerhard Karner.

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite AFP. Karner a făcut acest anunţ înaintea reuniunii JAI.

El reafirmase miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ''un apel de urgenţă'' către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată şi de către Olanda.

Bode: Interesul României e mai presus de orice

Orice compromis în interesul României va fi acceptat, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, înainte de începerea reuniunii Consiliului JAI, care are loc la Bruxelles şi care are pe agendă aderarea ţării noastre la Schengen.

"Aici toate lucrurile se negociază, toate pot avea la un moment dat un compromis şi orice compromis în interesul României îl vom accepta. În acest moment, noi intrăm la dezbatere şi vot cu propunerea de aderare împreună - România şi Bulgaria. În funcţie de poziţionările fiecărui stat membru, (...) lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta, (...) cum am spus mandatul meu e să susţin aderarea României la spaţiul Schengen şi vot astăzi", a precizat Lucian Bode.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB
Posibile probleme cu încălzirea
Un popas la benzinărie / FOTO: Unsplash

Prețul carburanților. Benzina și motorina, tot mai scumpe

Companiile au majorat din nou prețul la pompă. 

iPhone
Bani / Foto: DCBusiness
foto: pixabay
Floarea soarelui / FOTO: Freepik
Daniel Dăianu
Adrian Țuțuianu / FOTO: Facebook
Știrile simineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Cele mai importante știri ale zilei. Azi vă aducem în...

Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com

pixel