Guvernul dă patru HG-uri cu care speră să ducă la salvarea sistemului energetic

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Virgil Popescu / Foto: Guvernul României
Virgil Popescu / Foto: Guvernul României
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a vorbit la sfârșitul ședinței de Guvern despre hotâririle care au fost adoptate care vizează acest domeniul.

Oficialul a spus că au fost adoptate patru HG-uri din care două vizează exceptarea de la plata procentului de 90% şi reducerea acestuia la 50% a dividendelor pe care statul român le ia de la Romgaz şi Nuclearelectrica, companii care sunt angrenate în proiecte mari de investiţii. 

Ministrul Virgil Popescu a subliniat că astfel ”se dă un semnal că statul român lasă mai mulţi bani în companii, pentru a face investiţii”. 

Virgil Popescu a precizat că cele două societăți fiind listate pe Bursa de la București: ”Se va convoca Adunarea Naţională a Acţionarilor, până în data de 28 aprilie, în 30 de zile, şi vor fi aprobate. Era necesară această hotărâre pentru că cele două companii sunt listate la Bursă”.

Nuclearelectrica și Romgaz: 50% din profituri merg spre investiții

A treia Hotărâre vizează prelungirea schemei bonusului de cogenerare pentru CET-uri, după ce s-au primti aprobările de la Comisia Europeană în luna noiembrie. 

”Schema de bonusuri pentru cogenerare pentru CET-uri le care asigură încălzirea oraşelor, este prelungită până în 2023, vizând posibilitatea companiilor să acceseze bani de investiţii”, a explicat Virgil Popescu.

Ministrul a vorbit și despre cea de a patra Hotărâre de Guvern care se referă la intabularea tuturor imobilelor Companiei Naţionale a Uraniului:”Fără această intabulare, nu se putea trece la finalizarea circuitului integrat nuclear în România, odată cu aprobarea acestei Ordonanţe, putem să finalizăm şi achiziţia uzinei de la Feldioara de către Nuclearelectrica”, a precizat ministrul și a adăugat că: ”Practic, în momentul de faţă, putem să finalizăm, în perioada următoare, închiderea circuitului nuclear iar Nuclearelectrica va beneficia atât de posibilitatea de explorare a minereului de uraniu, de procesare la mina de la Feldioara şi, evident, fabricarea combustibilului şi energiei nucleare”, a mai spus ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani, lei / Foto: Agerpres
Poluare / FOTO: Freepik
Broker de bursă / Foto: Freepik
Factură energie
foto: pexels.com
Contabilitate / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik

Bitcoin se prăbușește sub 87.000 de dolari. Ce s-a întâmplat

Marți, dolarul a rămas stabil, în timp ce investitorii...

Google / Foto: Unsplash
Stații de încărcare / FOTO: Freepik
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Angajați / Foto: Freepik
Criptomonede
Credit ipotecar / Foto: Freepik
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
foto: pexels.com
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil

pixel