Guvernul dă undă verde pentru ajutoare de stat de peste 500 mil. euro pentru industrie

Autor: Matei Ion
Data publicării:
OECD
OECD
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de 578 de milioane de euro, prin care marii consumatori industriali de energie vor putea fi exceptați parțial de la plata certificatelor verzi până în 2031, pentru a-și menține competitivitatea în contextul tranziției energetice și al obiectivelor de decarbonizare asumate la nivel european.

Exceptare parțială de la certificatele verzi pentru companiile industriale mari

Guvernul României a aprobat, în ședința din 27 martie, o Ordonanță de Urgență prin care instituie o schemă de ajutor de stat dedicată marilor consumatori industriali de energie. Măsura are ca scop sprijinirea competitivității acestor companii în contextul tranziției verzi și al obiectivelor europene privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ajutor financiar pentru industrie, în contextul decarbonizării

Cu un buget total estimat la 578,4 milioane de euro până la finalul anului 2031, schema de sprijin vizează companiile care activează în sectoare economice intens energo-dependente și vulnerabile la relocarea producției din cauza costurilor ridicate asociate tranziției energetice.

Actul normativ prevede exceptarea parțială de la plata obligațiilor de achiziție a certificatelor verzi – costuri impuse prin Legea 220/2008 privind promovarea energiei din surse regenerabile. Concret, marii consumatori de energie vor putea beneficia de reduceri de până la 85%, respectiv 75% din costurile cu certificatele verzi, în funcție de activitatea desfășurată. Totuși, taxa achitată nu poate scădea sub pragul de 0,5 euro/MWh pe an.

Schema este condiționată de aprobarea Comisiei Europene

Aplicarea efectivă a schemei depinde de notificarea și autorizarea de către Comisia Europeană, fiind deja înregistrată în dosarul de ajutor de stat SA. 110166/2024. Decizia Comisiei din noiembrie 2024 (C(2024) 8139 final) oferă baza legală pentru derularea acestui sprijin, în conformitate cu orientările CEEAG privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie.

Potrivit actului normativ, ajutorul de stat se acordă anual, pe baza cererii depuse de solicitant la Ministerul Energiei, instituția responsabilă cu administrarea schemei. Beneficiarii trebuie să demonstreze eligibilitatea prin documente justificative, iar acordul de exceptare se aplică exclusiv punctelor de lucru menționate în certificatul constatator emis de registrul comerțului.

Până la 200 de companii ar putea beneficia de sprijin anual

Guvernul estimează că numărul potențial al beneficiarilor ar putea ajunge la 200 de operatori economici. Ajutoarele acordate anual nu vor depăși un plafon de 150 de milioane de euro. Pentru 2025, termenul de depunere a cererilor este de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței.

Mecanism de control și transparență

Ordonanța include și reglementări privind verificarea conformității administrative a cererilor, monitorizarea anuală a schemei și mecanisme clare de publicare, informare și raportare, precum și reguli privind cumulul și recuperarea eventualelor ajutoare necuvenite.

Prin această măsură, Guvernul urmărește sprijinirea tranziției către o economie verde fără a periclita competitivitatea industriei românești, aflată sub presiunea costurilor energetice și a provocărilor de pe piețele internaționale.
____________________________________________
Abonează-te la canalul nostru WhatsApp pentru mai multe știri 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil

pixel