Guvernul Italiei vrea să vândă active în valoare de 21 miliarde de euro pentru a reduce povara datoriei publice
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice.

Guvernul Italiei vrea să obţină cel puţin 1% din PIB, sau aproximativ 21 miliarde de euro, în urma unor vânzări de active, în perioada 2024 - 2026, a anunţat Trezoreria în Documentul economic şi financiar (DEF), care stabileşte obiectivele privind finanţele publice şi economia, transmite Reuters.

Planul face parte din eforturile premierului Giorgia Meloni de a finanţa noi cheltuieli fără a majora datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro şi un motiv de îngrijorare pentru autorităţile UE şi pieţele financiare.

Datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (Istat) arată că în 2022 nivelul datoriei Italiei ca procent din PIB s-a situat la 141,6%, iar autorităţile vor să reducă nivelul datoriei la 140,2% anul acesta şi la 139,6% în 2026.

Noile ţinte iau în calcul câştigurile obţinute în urma vânzărilor de active, în perioada 2024 - 2026, conform DEF, iar fără aceste planuri povara datoriei probabil va creşte.

În document, ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, indică că vor fi vândute participaţii la companii de stat care fac obiectul angajamentelor de privatizare convenite deja cu Comisia Europeană. Oficialii se bazează pe aşteptatul flux de numerar în urma planificatei vânzări în 2024 a Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.

De asemenea, Italia vrea să vândă acţiuni în companii în care participaţia Trezoreriei "depăşeşte nivelul necesar pentru a menţine o coerenţă adecvată şi o unitate a direcţiei strategice", a explicat Giorgetti, fără a da detalii suplimentare.

Încă înainte de pandemie Guvernele Italiei nu au reuşit să îndeplinească ţintele de privatizare şi de aceea analiştii sunt sceptici în privinţa progreselor în acest domeniu.

În 2018, premierul de atunci, Giuseppe Conte, s-a angajat să obţină până la finalul acelui an 18 miliarde de euro în urma vânzărilor de active, pentru a reduce datoria şi a reasigura investitorii, dar planul nu a avut rezultate.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat recent că ministerele evaluează vânzarea unor active, inclusiv o participaţie la compania feroviară de stat, dar se va păstra controlul asupra afacerii.

Meloni a cerut într-o întâlnire cu miniştrii "să evite risipa" în propunerile pe care le vor înainta pentru buget, înainte ca acesta să fie prezentat Parlamentului, în octombrie. Premierul vrea să reducă cheltuielile, banii rezultaţi urmând să fie folosiţi pentru planul Guvernului de a reduce impozitele pe salarii şi a ajuta familiile care se confruntă cu dificultăţi.

După întâlnire, ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că "poate ar fi o idee bună să se vândă anumite active", susţin sursele.

Săptămâna aceasta, Guvernul Italiei a înrăutăţit estimările privind creşterea economiei în 2023 şi 2024, şi a majorat ţintele de deficit, în urma impactului stimulentelor fiscale şi a majorării dobânzilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Threads, rivalul Twitter, se lansează în Uniunea Europeană

După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...

Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică

Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...

Prețul motorinei a scăzut sub 7 lei la unele benzinării

Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...

Programele StudentInvest și FamilyStart continuă și în 2024

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...

Premieră. UE reglementează inteligența artificială

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...

Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...

Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații

Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...

Criza bugetară din Germania va zgudui întreaga Europă

Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...

Curs valutar. Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR

Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...

ISCIR va putea retrage autorizațiile stațiilor GPL

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...

20 de autobuze electrice intră în trafic în Capitală

Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...

Crossuri externe