Guvernul prorogă obligația e-Factura pentru micii fermieri. Ce trebuie să știe aceștia?

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Fermieri / Foto: Freepik
Fermieri / Foto: Freepik
e-Factura, amânată pentru micii producători agricoli până la 1 octombrie 2025. Guvernul invocă dificultăți tehnice și riscuri financiare.

Termenul pentru utilizarea obligatorie a sistemului RO e-Factura a fost prorogat până la 1 octombrie 2025 pentru agricultorii persoane fizice care aplică regimul special, potrivit unei ordonanțe de urgență publicate în Monitorul Oficial nr. 613 din 30 iunie.

Măsura vizează în special micii producători agricoli, care ar fi fost obligați să utilizeze sistemul de facturare electronică începând cu vara acestui an, dar care, potrivit Guvernului, nu dispun încă de infrastructura digitală necesară pentru a se conforma cerințelor tehnice ale platformei RO e-Factura.

Amânare motivată de dificultăți tehnice și riscuri pecuniare

În textul ordonanței se precizează că această prorogare este justificată de „cerințele tehnice care nu permit îndeplinirea normei actuale” de către agricultorii persoane fizice, iar nerespectarea termenelor ar fi generat „consecințe pecuniare” asupra acestora. De asemenea, se menționează că adoptarea acestei măsuri printr-un alt instrument legislativ nu ar fi fost posibilă cu aplicare imediată, motiv pentru care a fost emisă o ordonanță de urgență.

Ce prevede noua reglementare

Conform modificărilor aduse prin OUG:

Până la 1 octombrie 2025, agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori nu sunt obligați să emită facturi prin sistemul național RO e-Factura.

Aceștia vor avea însă obligația de a se înscrie în Registrul RO e-Factura obligatoriu până la această dată, dacă nu au făcut-o deja în mod opțional.

Cei care încep activități economice după 30 septembrie 2025 trebuie să se înscrie în registru înainte de începerea activității, iar înscrierea se va face în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare.

Operatorii economici care livrează bunuri sau prestează servicii către acești agricultori nu au obligația transmiterii facturilor în sistemul RO e-Factura decât dacă agricultorii au optat sau vor fi înscriși în registrul obligatoriu după 1 octombrie.

Alte categorii exceptate temporar

Pe lângă agricultorii persoane fizice, și institutele sau centrele culturale ale altor state care activează în România pe baza unor acorduri interguvernamentale beneficiază de această amânare. Nici acestea, și nici furnizorii lor, nu sunt obligați să folosească sistemul RO e-Factura până la 1 octombrie, cu excepția cazului în care beneficiarii optează pentru utilizarea acestuia.

Contextul mai larg: reorganizarea ANAF și măsuri de austeritate

Aceeași ordonanță aduce și alte modificări importante, precum abrogarea unor articole din OUG 74/2013 și OUG 23/2024 privind reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Guvernul justifică menținerea structurii actuale a Direcției Generale Antifraudă Fiscală prin nevoia de a evita costuri suplimentare și de a centraliza deciziile de control fiscal, în contextul unei politici de reducere a cheltuielilor publice.

Aceste măsuri fac parte din Programul de guvernare 2025–2028, care prevede o reorganizare mai eficientă a ANAF, prin centralizarea analizei de risc și a planurilor de control, în scopul creșterii veniturilor bugetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: DCBusiness
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă

pixel