Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea unor articole-cheie din legislația fiscală care vizau reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), dar și prorogarea termenului de aplicare obligatorie a sistemului RO e-Factura pentru două categorii specifice

Direcția Antifraudă rămâne structură centralizată

Potrivit ordonanței adoptate luni, este abrogat articolul 3 alineatul (2) din OUG 74/2013, care ar fi permis restructurarea Direcției Generale Antifraudă Fiscală. Astfel, se menține organizarea actuală, cu o structură centralizată, pentru a asigura coordonarea unitară și eficientă a controalelor antifraudă la nivel național.

Executivul justifică decizia prin necesitatea evitării unor cheltuieli administrative suplimentare și prin urgența stabilită de Programul de guvernare 2025–2028, care prevede consolidarea capacității ANAF de a crește veniturile bugetare.

Suspendarea obligației de utilizare a RO e-Factura pentru agricultori și institute culturale

Ordonanța prevede și prorogarea termenului de aplicare a obligației de utilizare a sistemului RO e-Factura pentru două categorii:

Institutele/centrele culturale ale altor state, care funcționează în România pe baza unor acorduri interguvernamentale, vor fi exceptate de la transmiterea facturilor prin RO e-Factura până la 1 octombrie 2025.

Agricultorii persoane fizice, care aplică regimul special prevăzut la art. 315¹ din Codul Fiscal, vor avea același termen-limită pentru a începe utilizarea sistemului. Aceștia trebuie însă să se înscrie în Registrul RO e-Factura obligatoriu până la aceeași dată.

Operatorii economici care livrează bunuri sau servicii către aceste entități nu vor avea obligația transmiterii facturilor prin sistem, decât dacă beneficiarii sunt deja înscriși opțional sau, după 1 octombrie 2025, obligatoriu.

Motivele invocate de Executiv

Guvernul invocă dificultăți tehnice în adaptarea acestor entități la cerințele sistemului RO e-Factura, ceea ce ar putea genera costuri nejustificate și posibile sancțiuni. În plus, se consideră că respectivele prevederi nu puteau fi amânate decât prin ordonanță de urgență, în condițiile unei situații considerate de interes public general.

Context și implicații

Decizia vine pe fondul schimbărilor politice recente și a adoptării Programului de guvernare 2025–2028, care prevede o abordare mai eficientă a colectării fiscale și o concentrare pe digitalizare. Totodată, măsura reflectă intenția de a proteja anumite categorii vulnerabile de contribuabili, dar și de a evita tensiuni diplomatice în relația cu institutele culturale străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel