Guvernul s-a răzgândit. CE Oltenia reia negocierile cu Tinmar Energy
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
CE oltenia
CE oltenia
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) CE Oltenia a decis reluarea dialogului cu Tinmar Energy în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor privind capacități noi mai puțin poluante, prevăzute în Planul de Restructurare și Decarbonare a CE Oltenia aprobat de Comisia Europeană.

Acest lucru este posibil după ce acționarii CE Oltenia au respins atât anularea procedurii de selecție pentru proiectele la care a fost desemnat Tinmar Energy SA “ofertant selectat”, cât și reluarea procedurii de selecție într-un mod accelerat pentru selectarea de investitori în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor. Pe 12 octombrie 2022, acționarii CE Oltenia au adoptat o hotărâre prin care au respins documentele tranzacției negociate cu Tinmar Energy, în urma avizului negativ dat de Consiliul de Supraveghere al CEO.

Prin această decizie a AGEA, demersul de asociere cu Tinmar Energy rămâne deschis și poate continua cu noi negocieri pentru rediscutarea unor termeni și condiții. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o  putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

Avizarea asocierii CE Oltenia – Tinmar Energy în noile condiții ar permite respectarea calendarului asumat în ceea ce privește adăugarea de capacități noi pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național, se spune într-un comunicat al companiei energetice.

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deţine 9 grupuri energetice, cu o putere instalată de 2595 MW.

"Acesta oferă energie de bază în Sistemul Energetic Naţional, acoperind o cotă de maximum 30% din producţia de energie din SEN, energie sigură, fiind un important factor de stabilitate în SEN (cele 9 grupuri sunt calificate pentru asigurarea serviciilor de sistem şi pentru furnizarea Reglajului Secundar), energie performantă, având un proces de producţie eficient şi fiabil prin prelungirea duratei de viaţă a capacităţilor de producţie existente", se mai precizează în comunicat.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia oferă energie curată, îndeplinind toate cerinţele actuale de mediu (eforturile financiare au fost de circa 1 miliard de euro) şi este singurul producător din România care are implementate, la toate grupurile energetice, instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere şi instalaţii de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii rezultate din procesul de ardere.

Principalii acţionari ai companiei sunt Ministerul Energiei, cu 77% din acţiuni şi Fondul Proprietatea (21,5 %). Compania are un capital social de 270 milioane lei, o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei şi peste 11.000 de angajaţi.

Citește și: 

Virgil Popescu: Nu se închide nicio termocentrală, rămân acolo în rezerva tehnică până în anul 2030

Termocentralele nu se închid ci, prin Legea decarbonării, intră într-o rezervă tehnică, unde rămân până în 2030, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu, vineri, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

"Deci, nu se închide nicio termocentrală. Am mai spus acest lucru, spun încă o dată acest lucru: termocentralele nu se închid. Termocentralele, prin Legea decarbonării, intră într-o rezervă tehnică, rămân acolo în rezerva tehnică până în anul 2030. Vorbim de un program de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, un program în care guvernele din 2020, 2021, 2022 au băgat până acum un miliard de euro pentru a ajuta compania să iasă dintr-o situaţie în care era în pragul falimentului. Vorbim de încă un miliard de euro aprobaţi deja pentru modernizare, trecere de la cărbune la gaz. 1.325 de megawaţi de energie pe bază de gaz vor fi puşi în funcţiune până la finalul programului de restructurare, 747 de megawaţi energie regenerabilă. (...) Deci nu vorbim de nicio închidere. N-are rost să vorbim de acest lucru. Iar în PNRR nu vorbim de închidere. Este preluat programul de restructurare a Olteniei, nu este nimic în plus în PNRR faţă de programul de restructurare. Iar în legea decarbonării tocmai ce s-a statutat acest lucru cu rezerva tehnică", a explicat Virgil Popescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel