Guvernul ungar lovește puternic piața închirierilor de apartamente în regim hotelier. Creșteri drastice de taxe în Budapesta

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Airbnb / sursa: flickr.com
Airbnb / sursa: flickr.com
Ungaria vrea să crească taxele pentru apartamentele în regim hotelier.

Guvernul Ungariei ia în considerare un plan de a impune amânarea noilor licențe Airbnb în Budapesta și de a crește taxele pentru închirierea apartamentelor pe termen scurt în capitală, a declarat luni ministrul economiei.

Marton Nagy a anunțat aceste planuri la aproximativ o lună după ce locuitorii celui de-al șaselea district din Budapesta au votat pentru interzicerea închirierilor pe termen scurt începând cu 2026, prima astfel de interdicție într-una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa. Unii locuitori din zonele turistice europene acuză închirierile pe termen scurt de creșterea prețurilor locuințelor.

În Europa Centrală, Budapesta a fost cel mai popular oraș pentru cazări pe termen scurt în 2023, cu 6,7 milioane de nopți de cazare, potrivit Eurostat, înaintea Vienei, Pragăi, Varșoviei, Cracoviei și a altor orașe.

Cifrele Eurostat arată că aproape 719 milioane de nopți de cazare petrecute în Uniunea Europeană au fost rezervate anul trecut prin intermediul platformelor online Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor, Parisul fiind în fruntea capitalelor UE cu peste 19 milioane de nopți de cazare.

„Ne gândim la o posibilă anulare a noilor licențe și la o creștere a taxelor în Budapesta”, a declarat Nagy în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că guvernul nu a luat încă o decizie.

„Piața Airbnb se va schimba și este sigur că nu mai poate crește în continuare”, a spus el, numind problema o chestiune de politică imobiliară.

Nagy a mai spus că guvernul negociază noile reguli propuse cu organizațiile profesionale din industria turismului și că modificările nu vor afecta proprietățile de închiriere pe termen scurt din afara capitalei.

În al șaselea district din Budapesta, 54% dintre alegători au sprijinit interzicerea închirierilor pe termen scurt, cu o prezență la vot de 20,52% la mijlocul lunii septembrie.

 

Spaniolii au declarat război închirierilor pe termen scurt

Zeci de mii de persoane au protestat duminică la Madrid pentru a cere locuințe mai accesibile, pe fondul furiei crescânde a spaniolilor care consideră că nu mai pot cumpăra sau închiria locuințe la prețuri rezonabile din cauza scumpirilor datorate pieței de închirieri de apartamente pe termen scurt.

Sub sloganul „Locuința este un drept, nu o afacere”, locuitorii au mărșăluit în capitala spaniolă pentru a cere prețuri mai mici la închirierea locuințelor și condiții de viață mai bune.

Nu mai puțin de 22.000 de persoane au ieșit în stradă, potrivit guvernului spaniol.

„Spaniolii nu pot trăi în propriile lor orașe. Ne forțează să plecăm din orașe. Guvernul trebuie să reglementeze prețurile, să ne asigure locuințe”, a declarat unul dintre protestatari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel