Hackerii și-au dublat veniturile în criptomonede provenite din atacuri ransomware în 2023
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Hacker / Foto: Freepik
Hacker / Foto: Freepik
Plățile provenite din atacuri de ransomware efectuate efectuate în cripto-monede aproape s-au dublat anul trecut, ajungând la un nivel record de 1 miliard de dolari.

Escrocii care au vizat instituții precum spitale, școli și birouri guvernamentale pentru răscumpărare datelor pe care au pus stăpânire au încasat 1,1 miliarde de dolari anul trecut, față de 567 de milioane de dolari în 2022.

Cu toate acestea, pierderile provenite din alte infracțiuni prin criptomonede, cum ar fi înșelăciunile și hacking-ul, au scăzut în 2023, a precizat Chainalysis, conform Reuters.

Bitcoin BTC, cea mai puternică criptomonedă, a urcat cu 60% de la sfârșitul lunii septembrie, până la 43.134 de dolari, pe fondul autorizării ETF-urilor Bitcoin din SUA și a semnelor că băncile centrale din întreaga lume vor începe să reducă ratele dobânzilor.

Un grup de hackeri care își șantajează țintele numit "cl0p" a obținut aproape 100 de milioane de dolari în plăți de răscumpărare, a precizat compania de analiză.

Sute de organizații, inclusiv departamente guvernamentale, autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicațiilor din Marea Britanie și gigantul energetic Shell, au raportat breșe de securitate cibernetică care implică instrumentul software MOVEit, care este utilizat de obicei pentru a transfera cantități mari de date adesea sensibile, inclusiv informații despre pensii și numere de asigurări sociale.

Un raport din noiembrie a arătat că grupul de criminalitate cibernetică "Black Basta" a extorcat cel puțin 107 milioane de dolari în bitcoin, o mare parte din plățile de răscumpărare ajungând la bursa de criptomonede rusă sancționată Garantex.

Furtul de criptomonede prin intermediul hackerilor și al atacurilor ransomware reprezintă, de asemenea, o sursă semnificativă de finanțare pentru Coreea de Nord, potrivit rapoartelor ONU.

Cifrele Chainalysis arată doar o parte pe care îl au criptomonede în afacerile ilegale deoarece acestea nu includ plățile pentru infracțiuni anumite infracțiuni cum ar fi cele din afacerile de trafic de droguri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Scutirea de la impozitare a unor vehicule se modifică

La ora actuală, Codul Fiscal acordă scutiri de impozit...

Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri

Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de...

Nouă OUG pentru consumatorii vulnerabili de energie

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 22...

Ministrul Mediului anunță când vor începe programele Rabla

Mircea Fechet a oferit explicațiile necesare. Ce spune...

Impozit minim global. Cine și de ce va plăti această taxă

Impozitul minim global a intrat în vigoare în România la...

Vocea românilor. Cât costă mâncarea pentru o zi VIDEO

Costul vieții în România este o temă care preocupă mulți...

De ce renunță românii la produsele ECO

Mai mult de jumătate din consumatorii de produse ECO au...

Creștere de 20,5% a afacerilor din comerţul cu autovehicule

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu...


pixel