Haosul a pus stăpânire pe capitala Marii Britanii VIDEO
Autor: Delia Gheață | 19 aug 2022, 12:30
Greu să te descurci în aceste condiții
Greu să te descurci în aceste condiții
Locuitorii capitalei Marii Britanii au fost nevoiți să se descurce cum au putut. Unii au acceptat situația, alții s-au revoltat. 

O grevă a lucrătorilor de la metroul din Londra a cauzat vineri perturbări în transportul din capitala britanică, pe majoritatea liniilor acesta fiind suspendat, a anunţat compania publică de transport (TfL), potrivit Reuters şi DPA.

Membrii Sindicatului lucrătorilor din sectoarele feroviar, maritim şi transporturi (RMT) au trecut la acţiuni de protest în urma dezacordului cu patronatul asupra unor chestiuni precum condiţiile de muncă şi pensiile.

De asemenea, este perturbat transportul în vestul şi sud-vestul Londrei din cauza unei greve, prevăzute pentru vineri şi sâmbătă, a şoferilor de autobuz care sunt membri ai sindicatului Unite. Sunt afectate 63 de linii de autobuz.

Zeci de mii de lucrători din reţeaua feroviară la nivel naţional au protestat joi şi vor repeta acţiunile sâmbătă.

Condiții de muncă

Navetiştii din Regatul Unit au fost deja afectaţi de grevele lucrătorilor feroviari în acest an, organizate de sindicate, ce solicită condiţii de muncă şi remuneraţii care să reflecte mai bine creşterea costului vieţii din cauza sporirii mai ales a preţului energiei electrice, evoluţie reflectată indirect în creşterea preţului alimentelor.

Datele statistice indică o inflaţie de 10,1% în luna iulie, cea mai mare valoare lunară a acestui indicator începând din februarie 1982.

''Noi nu putem să ne plasăm în cercul vicios din anii '70 când s-a ajuns la creşteri salariale, la creşterea inflaţiei şi tot aşa. Niciodată nu ieşi din asta'', a explicat ministrul transporturilor britanic Grant Shapps într-o declaraţie pentru BBC.

Locuri de muncă și pensii 

Sindicatul RMT a subliniat că greva din metroul londonez este un răspuns la lipsa garanţiilor legate de locurile de muncă şi pensii din partea companiei TfL. Într-o scrisoare adresată ministrului Shapps, sindicatul îl acuză pe acesta că duce un război ideologic împotriva lucrătorilor feroviari.

De partea sa, TfL se află în negocieri prelungite cu guvernul după expirarea acordului privind finanţarea de stat de urgenţă ce fusese convenit în perioada pandemiei de COVID-19.

Şi angajaţii din alte sectoare ale economiei britanice intenţionează să protesteze contra condiţiilor de lucru şi nivelului salariilor. Aceste categorii includ lucrătorii portuari, avocaţi, profesorii, pompieri şi personalul din aeroporturi şi serviciile poştale. 

Citește și Grevă la TAROM. Avioanele nu vor mai decola timp de trei ore în fiecare zi, începând cu 23 august

Sindicatul Unit TAROM (SUT) a demarat acţiunea de strângere de semnături în vederea declanşării Conflictului colectiv de muncă la TAROM, cerinţă transmisă deja către angajator prin consemnarea în procesele verbale ale negocierii, potrivit unui comunicat remis joi Agerpres.

„Începând cu 23.08.2022, în semn de protest al membrilor Sindicatului Unit TAROM (SUT) piloţi, între orele 04-07 nu va decola niciun avion al Companiei TAROM. Calendarul protestelor va începe cu Notificarea angajatorului SC TAROM SA cu privire la organizarea de către Sindicat a unor greve de avertisment, 2 zile săptămânal, cu încetarea lucrului, dar nu mai mult de 2 ore, urmând ca la o dată stabilită de către Sindicat, să urmeze greva generală propriu-zisă, cu respectarea tuturor normelor legale”, se menţionează în comunicat. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe