Haosul e-Factura și e-TVA. Gabriel Biriș: Sistemul a fost gândit pentru altceva
Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
EXCLUSIV
În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii ”Totul despre bani”, difuzată pe DCNews, DCBusines și DCNewsTV, discuțiile s-au concentrat asupra unui subiect controversat al momentului. Este vorba despre impactul pe care îl resimte mediul privat în urma implementării sistemului e-Factura, care a fost amplificat odată cu anunțul recent care prefațează introducerea e-TVA, măsură amânată la scurt timp după reacția contabililor români.

Avocatul, expert în fiscalitate, Gabriel Biriș, a povestit din perspectiva sa de fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în timpul guvernului Cioloș, despre cum a decurs construirea sistemului e-Factura, la care a luat parte, și care sunt hibele acestui sistem, dar mai ales, cum ar fi trebuit el să arate de la bun început.

”Proiectul RO e-Factura, pe care tot îl clamează domnul ministru că va reduce evaziunea, nu o va reduce, a fost gândit pentru altceva, la fel ca AMEF-urile (aparate de marcat electronice fiscale), a fost gândit pentru a putea avea o viteză de reacție mai bună decât exista, vorbim de 2016, dar ele (e-Factura și e-TVA) trebuiau să fie complet diferite.

RO e-Factura trebuia să fie un sistem de emitere a facturilor dintr-o aplicație gestionată de ANAF. Adică, tu, contribuabil, în momentul în care completai datele, foloseai aplicația ca să comunici datele de pe factură, în aplicație și primeai înapoi factura cu numărul unic de înregistrare. De ce am considerat că acest lucru ar putea fi util: Din acest sistem, practic, ar fi trebuit emise toate facturile și B2G, adică relație dintre companii și autoritățile publice și B2B și de risc și fără risc, adică pentru toate vânzările și B2C dar și vânzările intracomunitare cât importurile și exporturile, în așa fel încât într-o bază de date unică să ai toată informația. În sine, măsura nu reduce evaziunea, altele sunt măsurile care ar putea să reducă gap-ul de TVA.

Gabriel Biriș, a prezentat o alternativă pentru care aceste modalități de digitalizare a sistemului fiscal ar fi funcționat diferit, fără să fie nevoie ca toate companiile din țară să angajeze noi contabili pentru a preîntâmpina toate problmele survenite prin deja mult contestatele e-Factura și e-TVA.

”La vremea respectivă, pe mine a picat obligația de a finaliza normele de aplicare pentru introducerea caselor de marcat (AMEF – cu memorie fiscală și modul de comunicație). Atunci ne chinuiam să tragem informația de la ANAF, care părea că nu are un interes să transparentizăm și să vadă totul în timp real ca să poată direcționa controalele. Chiar am avut cu niște discuții cu colegul de la proceduri fiscale în 2016 și l-am întrebat dacă mai are rost să extragem informațiile astea sau mai bine ne uităm în jurul nostru, unde țări precum Croația, Portugalia sau Cehia, introduseseră aplicații de emitere a bonului fiscal, tocmai ca să știi în timp real și să poți să faci analize, a conchis expertul în finanțe.

VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

RO e-Transport: Clarificări utile pentru companii

Specialiștii EY România - Georgiana Iancu, Partener,...

Fostul CEO al Microsoft, mai bogat decât Bill Gates

A fost printre primii angajați ai Microsoft în 1980,...

Xi, Putin și Erdogan pun lumea la cale în Kazahstan

Președinții Rusiei, Chinei și Turciei, Vladimir Putin,...

Spania schimbă regulile jocului în plin sezon turistic

Guvernul spaniol a anunțat miercuri că va revizui...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...

Probleme în emiterea rovinietei şi a taxei de pod

CNAIR, anunţ important pentru şoferi. 

Analiză: Datoria globală aproape a egalat PIB-ul țărilor

Guvernele au acum o datorie fără precedent, de 91.000 de...

Europa continuă să cumpere gaz rusesc

Dependenţa Europei de gazele ruseşti e greu de oprit.

Prețul aurului, în scădere după declarația șefului FED

Aurul și-a menținut pierderile acumulate anterior, în...


pixel