Universitatea Harvard dă în judecată administrația Trump

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Campusul Universității Harvard
Campusul Universității Harvard
Universitatea Harvard a declanșat un proces federal împotriva administrației Trump, acuzând Guvernul Statelor Unite că a suspendat ilegal miliarde de dolari în finanțări federale. Miza: independența academică și controlul politic asupra mediului universitar de elită.

Fondurile blocate după refuzul Harvard de a aplica „exigențe neconstituționale”

În plângerea depusă luni în instanța federală din Massachusetts, Harvard susține că Guvernul a suspendat 2,2 miliarde de dolari și amenință cu blocarea altor 1,1 miliarde, în urma refuzului universității de a implementa cereri legate de restructurarea guvernanței, a politicilor de recrutare, diversitate și disciplină, notează Bloomberg. Administrația Trump acuză Harvard că nu a protejat suficient studenții evrei în contextul conflictului din Orientul Mijlociu.

„Guvernul a acționat ilegal și dincolo de autoritatea sa”, a declarat președintele interimar al universității, Alan Garber. Potrivit acestuia, măsurile afectează nu doar universitatea, ci și cercetarea care „salvează vieți și susține America ca lider global”.

Trump amenință cu retragerea statutului fiscal și controlul complet al campusurilor

Tensiunile au escaladat după ce administrația a cerut Harvard să „remodeleze” total instituția: de la interzicerea măștilor și a oricărei forme de bias în recrutare, la impunerea diversității de opinii. A fost cerută inclusiv interzicerea admiterii de studenți internaționali considerați „ostili valorilor americane”. În paralel, Trump a sugerat că IRS ar trebui să retragă statutul de entitate nonprofit al universității.

Efecte în lanț în sistemul academic de elită

Alte universități importante sunt, de asemenea, vizate. Columbia a pierdut deja 400 de milioane de dolari în finanțări federale, în timp ce Princeton, Cornell și Northwestern au văzut contracte de cercetare înghețate. Administrația a pus pe masă un mesaj clar: acceptați controlul guvernului sau pierdeți finanțarea.

Harvard acuză: „Nu putem permite ca o universitate privată să fie preluată politic”

În procesul intentat, Harvard argumentează că măsurile Guvernului încalcă Primul Amendament privind libertatea de exprimare și Legea privind procedura administrativă. Avocații universității susțin că nu există nicio legătură logică între acuzațiile de antisemitism și suspendarea proiectelor medicale, tehnologice sau de securitate națională.

Universitatea avertizează că, fără finanțare, va fi forțată să suspende cercetări în curs, să anuleze contracte de muncă și să facă reduceri severe în activitatea sa academică.

Echipa de apărare: avocați conservatori și foști colaboratori ai lui Trump

Într-o mișcare strategică, Harvard a angajat avocați conservatori cu legături în fostul Cabinet Trump – William Burck și Robert Hur –, dar și firma de lobby Ballard Partners, unde fostul șef de cabinet al lui Trump a fost partener. De asemenea, John Manning, un jurist conservator, a fost numit provost – al doilea om ca putere în ierarhia universității.

Context: războiul Israel-Hamas a inflamat campusurile din SUA

Tensiunile pe tema antisemitismului au izbucnit în universități din SUA după atacul Hamas din octombrie 2023, în urma căruia 1.200 de israelieni au fost uciși, iar peste 200 au fost luați ostatici. Răspunsul militar al Israelului s-a soldat, conform autorităților din Gaza, cu peste 48.000 de victime palestiniene. Proteste masive au avut loc pe multe campusuri, inclusiv la Harvard, alimentând conflictul cu autoritățile federale.

Universitățile americane, prinse între autonomie și presiuni politice

Cazul Harvard vs. Guvernul SUA ar putea deveni o referință istorică în relația dintre administrație și educația superioară. Pe fondul unui climat politic tensionat, el pune întrebări fundamentale despre libertatea academică, condiționarea finanțărilor publice și echilibrul dintre autonomia universitară și politicile naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Casă de schimb valutar
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Declarația unică - Foto ilustrativ
Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri

pixel