Hidrocentrala Vidraru va fi retehnologizată. Contractul a fost semnat
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vor fi efectuate ample lucrări de reamenajare
Vor fi efectuate ample lucrări de reamenajare
Această investiție va aduce mai multe beneficii pentru infrastructura energetică din țara noastră.

Amenajarea Hidroenergetică Vidraru va fi retehnologizată după ce contractul pentru privind aceste lucrări, în valoare de 200 de milioane de euro a fost semnat marți. 

La eveniment a participat premierul Marcel Ciolacu și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Privesc cu multă încredere în viitor, pentru că niciodată în istoria sa modernă România nu a investit şi nu a construit într-un ritm mai susţinut ca acum. Sunt zeci de miliarde de euro investiţi în tot ceea ce înseamnă infrastructuri critice de transport, energie, sănătate şi în IT, iar investiţia de azi, de retehnologizarea şi amenajarea hidrotehnicii de la Vidraru, de peste 200 de milioane de euro, este unul dintre obiectivele esenţiale pentru sistemul nostru energetic. Această investiţie ne va permite să modernizăm această capodoperă a ingineriei româneşti, să putem obţine energie verde într-un mod şi mai eficient pe termen lung", a declarat premierul Ciolacu la Hidrocentrala Vidraru.

Ministrul Energiei a subliniat, la rândul său, importanţa retehnologizării unui obiectiv energetic strategic.

"Vreau să vă felicit că aţi reuşit semnarea acestui contract, a şasea oară a fost cu noroc, deci a şasea licitaţie s-a atribuit (...). De asemenea, vineri a fost un an de la listarea Hidroelectrica, un moment foarte important (...). Cred că ceea ce s-a întâmplat aici, şi în anii '60 şi ceea ce dumneavoastră aţi reuşit acum, dacă ar fi să caracterizez printr-un singur cuvânt, ar fi asumare (...). V-aţi asumat să înaintaţi cu acest proiect, pentru că prea mulţi ani de zile lucrurile nu s-au făcut, pentru că întotdeauna e mai simplu să spui 'nu se poate'", a spus Sebastian Burduja.

"După 58 de ani de funcţionare a acestei centrale, una dintre principalele centrale prin care facem echilibrarea de sistem (...), se semnează primul contract de retehnologizare. (...) Responsabilitatea noastră este să construim ceva şi cred că cea mai mare mândrie a noastră este să lăsăm ceva în urmă", a afirmat şi Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

La ceremonia de semnare a contractului a asistat şi ambasadoarea Croaţiei la Bucureşti, Marija Kapitanovic, în procesul de retehnologizare urmând să fie implicată şi o companie croată.

"Este un eveniment important pentru sectorul energetic românesc, dar şi pentru relaţiile bilaterale dintre România şi Croaţia. Koncar, compania implicată în proiect (...), reprezintă excelenţa în sectorul energetic", a spus ambasadoarea.

***

Asocierea formată din Electromontaj (lider de asociere), Koncar - Engineering Co. Ltd. for Production and Services şi Butan Grup (subcontractant) a câştigat contractul pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, în valoare de 188,382 milioane de euro, fără TVA, a anunţat Hidroelectrica pe 1 iulie.

Potrivit sursei citate, AHE Vidraru este unul dintre cele mai emblematice obiective hidroenergetice din România iar centrala, cu o putere instalată de 220 MW, joacă un rol important pentru Sistemul Energetic Naţional.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcţiune pe data de 9 decembrie 1966, utilizează potenţialul hidroenergetic al Argeşului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna şi Oieşti, valorificând o cădere totală de apă de 324 de metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane metri cubi, din care 320 milioane metri cubi reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare. Amenajarea asigură o producţie anuală de energie electrică de circa 400 GWh.

Până la procedura actuală, Hidroelectrica a realizat, începând cu anul 2016, alte cinci procese de achiziţie pentru retehnologizarea centralei hidroelectrice Vidraru, cauza principală a neatribuirii acestora fiind neconformitatea ofertelor primite cu cerinţele caietului de sarcini, precizează compania.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. În plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW şi o cotă de 13,09% din piaţa de furnizare. AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...

Documente în Parlament

Programele IMM PLUS și Noua Casă au bugete majorate

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență, ce...

Inflație

România, cea mai mare rată a inflației și în august

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...

Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik

În China, vinul este o afacere dominată de femei

China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu...

Turcia

Gaz lichefiat: De ce Turcia semnează contract după contract

Este deja al treilea astfel de contract semnat pe o...


pixel