Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Pe fondul exploziei preţului mediu de vânzare al energiei electrice şi ca urmare a unei cantităţi mai mari de energie electrică vândută, Hidroelectrica a încheiat 2021 cu rezultate istorice record şi cu cea mai ridicată evaluare de până acum, aproximativ 45 mld. lei, informează Ziarul Financiar.
Astfel, compania la care statul român are 80%, iar Fondul Proprietatea 20% a raportat pentru 2021 afaceri de 6,3 miliarde de lei, mai mari cu 63% faţă de anul precedent, şi un profit operaţional (EBITDA) de 4,7 mld. lei, plus 71%, potrivit raportului anual publicat luni de Fondul Proprietatea. În raport nu se menţionează valoarea profitului net al Hidroelectrica.
„Conform managementului, în cursul anului 2021 Hidroelectrica a înregistrat la nivel neconsolidat o cifră de afaceri preliminară de 6.329,9 milioane Lei, în creştere cu 64,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi EBITDA de 4.644,5 milioane Lei în creştere cu 71,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, potrivit FP.
„În cursul perioadei, energia electrică totală vândută de Hidroelectrica a atins 17,12 TWh, în creştere cu 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent din care energia electrică vândută din producţie proprie a ajuns la 16,51 TWh, în creştere cu 13,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Preţul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 336,9 Lei/MWh, în creştere cu 57,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. La sfârşitul lunii decembrie 2021, poziţia de numerar a companiei se ridica la 3,36 miliarde Lei”, se arată în raport.
Scumpirile accelerate din energie, care se reflectă în mare parte în cea mai ridicată inflaţie din ultimul deceniu, au determinat ca evaluarea Hidroelectrica să urce cu aproximativ 513 milioane de euro într-o singură lună, scrie ZF, citat de Mediafax.
Astfel, Fondul Proprietatea evaluează la 31 ianuarie 2022 deţinerea la Hidroelectrica la 9 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), comparativ cu 8,5 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) la final de 2021, potrivit datelor agregate de ZF din rapoartele de la Bursa de la Bucureşti.
Cu alte cuvinte, evaluarea Hidroelectrica s-a majorat într-o singură lună de la 42,6 miliarde de lei (9 mld. euro) la aproximativ 45,2 mld. lei (8,5 mld. euro), aşadar o creştere de 2,5 mld. lei (513 mil. euro), respectiv 6%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...