"Highway to hell?": Autostrada care scandalizează Germania

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Autostrăzi / FOTO: Freepik
Autostrăzi / FOTO: Freepik
Un proiect de autostradă fără precedent prin amploarea lui și care are, pe alocuri chiar și zece benzi de circulație, stârnește controverse intense în țara automobilului, detractorii săi denunțând o „monstruozitate”.

Propunerea provine dintr-un studiu de fezabilitate comandat de firma de stat Autobahn GmbH, care gestionează autostrăzile din țară, sub supravegherea Ministerului Transporturilor. Studiul a fost publicat recent, sub presiunea oponenților proiectului.

Peste un miliard de euro

Printre altele, se propune lărgirea unei porțiuni de 30 km a Autostrăzii 5 din jurul Frankfurtului și care are deja 6 până la 8 benzi de circulație, dar care rămâne, totuși, una dintre cele mai aglomerate segmente de autostradă din Germania. Costul lucrărilor: 1,1 miliarde de euro.

Dacă va fi realizat, proiectul ar crea cea mai largă autostradă din Germania, într-o regiune foarte industrializată, cu o rețea de drumuri deja densă.

Pentru cei care se opun proiectului, intențiile autoritățile sunt un fel de nebunie, iar șoseaua în sine un fel de „Highway to hell”, ca în piesa AC/DC. Ideea este „total sărită de pe fix” și va crea o „monstruozitate”, denunță Hans Christoph Stoodt, membru al unui grup care militează împotriva proiectului.

„Guvernul german se angajează să facă Germania neutră din punct de vedere climatic până în 2045... Și același guvern plănuiește aici o autostradă cu 10 benzi”, a spus el pentru AFP.

Obstacole 

Poluarea fonică, deteriorarea biodiversității, emisiile cu efect de seră: există multe temeri, în timp ce conștiința ecologică a germanilor intră tot mai mult în conflict cu fascinația pentru automobilele din lumea Volkswagen, Mercedes și BMW.

Studiul apreciază, de asemenea, că nu există „obstacole de mediu de netrecut” în calea extinderii benzilor, variantă care, în opinia autorilor proiectului, este singura capabilă să absoarbă traficul în continuă creștere. Problema este că lărgirea ar putea afecta o zonă care oferă apă potabilă, precum și un sanctuar de păsări protejat.

Decizia finală aparține Ministerului Transporturilor, condus de un ministru din partidul liberal FDP, care este favorabil autostrăzilor.

Pe lângă fluxul de trafic, vor fi luați în considerare și factori precum impactul asupra naturii, poluarea aerului și zgomotul, a asigurat un purtător de cuvânt al ministerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel