Mihail Hodorkovski, mesaj pentru ruși: Opuneți-vă banditului Putin

Autor: Oana Pavelescu, Simona Haiduc
Data publicării:
Mihail Hodorkovski face apel la rușii de rând să îl oprească pe Vladimir Putin / Foto: Flickr
Mihail Hodorkovski face apel la rușii de rând să îl oprească pe Vladimir Putin / Foto: Flickr
Omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski face un apel la ruși, îndemnându-i să iasă în stradă pentru a-l îndepărta pe Vladimir Putin de la putere.

Într-un mesaj postat pe Instagram, Mihail Hodorkovski încurajează rușii să iasă pe stradă la proteste, după ce Putin a declanșat războiul în Ucraina.

Omul de afaceri și opozant al lui Vladimir Putin mai spune că merită 15 zile de închisoare pentru a salva viața unui ciliv, făcând referire la pedeapsa care se aplică celor care protestează împotria Guvernului.

Hodorkovski mai spune că: ”Acesta este terorism, doar că acum vorbim despre terorism de stat și așa ar trebui explicat”.

Citește și: Războiul oligarhilor ruși, pe punctul de a izbucni. Taberele care pot schimba regimul

Opozantul spune că: ”Nu există nici o șansă ca Putin să fie pedepsit de vreun nene, fie el din Washington, de la Haga sau din cosmos. Nu. Sau vom face singuri acest lucru sau vom răspunde împreună cu el. Da, Putin va ajunge pe banca acuzaților. Dar noi vom fi cei care vom răspunde din punct de vedere moral pentru că până și cuvântul ”rusesc” va fi detestat pentru decenii de acum înainte. La fel cum timp de decenii cuvântul ”german” a fost o rușine. 

Să susțiii că bombardamentele de la Harkov și Kiev sunt pentru Donbass este ca și cum ai spune că tirurile trase asupra școlii din Beslan a fost răspunsul pentru Groznîi. Nu. Asta se numește terorism. Numai că acum vorbim despre terorism de stat. Și numai așa pot fi explicate lucrurile. 

Putin nu face față. Putin s-a împotmolit în Ucraina. Iar pentru a ieși, într-un fel, din situația de el creată, aruncă acolo tot ce are: poliție, OMON, alte forțe. Fiecare om care coboară acum pe străzile orașelor din Rusia, fiecare om care iese să protesteze, el va reduce din trupele lui Putin care ucid cetățeni ucraineni. 15 zile de arest merită pentru a nu permite uciderea unui ucrainean. Dacă voi considerați că merită, ieșiți în stradă. Apoi o să stați după gratii câteva zile. Eu am stat 10 ani în închisoare, chiar mai mult de 10 ani. Apărând ceea ce eu am considerat că este corect. Iar dacă voi sunteți de acord ca oameni pașnici din țara vecină să nu fie omorâți doar pentru că așa dorește acest tip, opuneți-vă!”.

Citește și: Oleg Deripaska: Este necesar să punem capăt acestui capitalism de stat

La ce să ne așteptăm dacă Putin câștigă sau dacă pierde?”, se întreabă omul de afaceri și continuă: ”Nu mai poate câștiga, nu cred că este posibil. Să ia Kievul sau Harkovul și să declare că a câștigat sau doar să declare că a câștigat fără să ia Kievul sau Harkovul.

El nu poate câștiga. Pentru că niciun ucrainean nu se va preda, iar Putin pur și simplu nu are o armată care să-i permită să învingă o națiune întreagă.

Ce se întâmplă dacă se convinge pe sine că a câștigat?

El va continua să lupte, ca să spunem așa. Acum a aflat că există "finici" prin preajmă, care îi deranjează viața și care i-au îngreunat viața în Ucraina. În opinia sa, nu poporul ucrainean este cel care luptă, nu asupra poporului ucrainean se trage, ci asupra unor extratereștri necunoscuți. Da, în curând vor fi voluntari din toată lumea. Da, vor lupta, dar acum poporul ucrainean luptă acolo, iar mâine poporul ucrainean va lupta acolo.

Iar noi suntem cei care nu vrem să stăm în aceeași bancă cu acești suboameni. Vom ajuta poporul ucrainean”, a mai spus Mihail Hodorkovski.

Cine este Mihail Hodorkovski

Mihail Hodorkovski este un om de afaceri rus în exil, filantrop și fost oligarh, care locuiește în prezent la Londra. În 2003, Hodorkovski era considerat cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 15 miliarde de dolari, și se afla pe locul 16 pe lista Forbes a miliardarilor. El și-a croit drum în aparatul Komsomol, în timpul anilor sovietici, și a înființat mai multe afaceri în perioada de glasnost și perestroika de la sfârșitul anilor 1980. După dizolvarea Uniunii Sovietice, la mijlocul anilor 1990, a acumulat o avere considerabilă prin obținerea controlului asupra mai multor câmpuri petroliere din Siberia, unificate sub numele Yukos, una dintre principalele companii care au apărut în urma privatizării activelor de stat în anii 1990 (o schemă cunoscută sub numele de "împrumuturi pentru acțiuni").

În octombrie 2003, a fost arestat de autoritățile ruse și acuzat de fraudă. La scurt timp după aceea, guvernul condus de președintele rus Vladimir Putin a înghețat acțiunile Yukos în baza unor acuzații fiscale. Guvernul lui Putin a luat alte măsuri împotriva Yukos, ceea ce a dus la prăbușirea prețului acțiunilor companiei și la evaporarea unei mari părți din averea lui Hodorkovski. În mai 2005, acesta a fost găsit vinovat și condamnat la nouă ani de închisoare. În decembrie 2010, în timp ce încă își ispășea pedeapsa, Hodorkovski și partenerul său de afaceri Platon Lebedev au fost acuzați și găsiți vinovați de deturnare de fonduri și spălare de bani, iar pedeapsa cu închisoarea lui Hodorkovski a fost prelungită până în 2014. După ce Hans-Dietrich Genscher a făcut presiuni pentru eliberarea sa, președintele Vladimir Putin l-a grațiat pe Hodorkovski, eliberându-l din închisoare la 20 decembrie 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel