Hora reciclării se împiedică: Parlamentar pus "să sufle în sticlă să se umfle", ca să i-o primească aparatul

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Hora reciclarii
Hora reciclarii
Vestita "horă a reciclării" se cam împiedică: fie aparatele în care trebuie depuse sticlele şi dozele nu merg, fie acestea dau rateuri, refuzând recipientele, deşi acestea au sigla "ambalaj cu garanţie".

Această situaţie a fost abordată, într-o intervenţie în Parlament, deputatul Ioan Mang, care a atras atenţia asupra hibelor acestui sistem, venind şi cu soluţii pentru rezolvarea problemelor. 

Iată ce a scris, în mesajul său, parlamentarul Ioan Mang: 

"De ceva vreme am început să observ tot mai mulți oameni cu sacoșe pline de pet-uri, sticle și doze de aluminiu goale. Mă bucură faptul că Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) începe deja, după patru luni de implementare, să-și producă efectele benefice, pe lângă scumpirea cu 50 de bani a majorității produselor cu astfel de ambalaje.

De când am început și eu să returnez aceste ambalaje, am observat mai multe situații, uneori amuzante, alteori puțin enervante. 'Suflați în sticlă să se umfle, că nu vi-o ia aparatul dacă e îndoită', m-a sfătuit deunăzi un paznic de supermarket care m-a asistat în ”lupta” mea cu aparatul RetuRo ce-mi tot scuipa înapoi o sticlă de plastic care nu era în stare perfectă.

Dincolo de experiența personală, conform cifrelor oficiale, în momentul de față, sistemul SGR funcționează încă sub capacitate: din cei 80.000 de comercianți care vând băuturi și care sunt obligați să colecteze ambalaje și să ofere garanție, numai 30.000 au intrat în sistem, adică nici jumătate. Chiar și așa, sistemul pare că nu face față numărului de ambalaje din piață, iar faptul că încă mai sunt probleme a fost admis recent și de către ministrul Mediului, domnul Mircea Fechet.

Vestea proastă este că până acum doar trei centre RetuRo de sortare și numărare funcționează în țară. Vestea bună este că urmează să se mai deschidă alte opt.

În ceea ce privește afacerile din domeniul HoReCa, intrarea acestora în „hora reciclării” pare un proces simplu în aparență, dar în realitate, mai sunt nereguli și birocrație de depășit. După înregistrarea în platforma RetuRo, cei din HoReCa trebuie să-și achiziționeze prin magazinul online RetuRo saci, sigilii cu cod de bare unic și suporturi pentru saci. Nu-s chiar cele mai ieftine accesorii, având în vedere că 30 de bucăți de saci costă 123 lei + TVA, după cum relatează managerii de restaurante. Mai e și faptul că fiecare local trebuie să-și facă spații speciale de depozitare, apoi să aștepte să vină mașina RetuRo să ridice sacii cu ambalajele cu sigla SGR, iar așteptarea lor se prelungește și în ceea ce privește decontarea banilor cheltuiți în tot acest proces.

În ciuda tuturor acestor probleme rămase de rezolvat și de îmbunătățit, i-aș îndemna pe toți cei care am intrat în ”hora reciclării” să urmăm sfatul lui Nenea Iancu și să avem 'puțintică răbdare' înainte să evaluăm prea dur funcționarea sistemului: este lipsit de realism să ne așteptăm ca un sistem care în Europa s-a implementat pe termen lung, la noi să se întâmple doar în câteva luni. Probabil că vor mai trece câțiva ani, sperăm nu foarte mulți, până când și la noi sistemul să funcționeze fără probleme. Sunt însă încrezător că pe termen lung, 'cel mai mare proiect de colectare selectivă a deșeurilor' va reuși să-și dovedească utilitatea și va să sprijini în mod semnificativ eforturile societății noastre spre 'un viitor mai curat și mai responsabil'. Merită toată încrederea și susținerea noastră!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel