Desigur, prognozele meteorologilor diferă adesea unele de altele, dar acum majoritatea sunt de acord cu un singur lucru: El Niño, fluctuația de temperatură a stratului de apă de suprafață din Oceanul Pacific ecuatorial, care afectează grav clima, vor antrena o răcire a vremii în Emisfera nordică și secetă pe o mare parte a planetei.
În același timp, Vortexul polar va fi mai slab în acest an decât anul trecut. Ceea ce înseamnă că există o probabilitate ridicată ca, în iarna 2021-2022, aerul rece din zona arctică să învăluie în repetate rânduri întinse rediuni din Asia, nordul continentului american și al Europei, aducând temperaturi foarte scăzute.
„Așteptăm ceea ce noi numim ”un sandviș cald” în următorul sezon de ianră, cu un centru potențial foarte rece", spune Todd Crawford, directorul serviciului de prognozare a vremii, Atmospheric G2 Weather Services.
„Asta înseamnă un început de sezon neobișnuit de cald, apoi o perioadă geroasă în ianuarie, un sfârșit relativ blând al iernii, cu scurte episoade de răcire bruscă, și o primăvara timpurie. Este prognoza pentru pentru toate marile centre consumatoare de energie din estul SUA, vestul Europei și nord-estul Asiei”, a precizat el.
Citește și Finlandezii, avertizați: COVID-19 se comportă ciudat. Ceva s-a schimbat
Desigur, este doar o prognoză timpurie, dar probabilitatea ca aceasta să se dovedească corectă este destul de mare, crede Bloomberg, chiar și în ciuda complexității ridicate a prognozelor meteo și a necesității de a lua în considerare o mare varietate de factori și condiții. Iar principalele sunt El Niño și Vortexul polar, monitorizate cu precădere de oamenii de știință.
De obicei, El Niño aduce vreme rece în nordul Statelor Unite, temperaturi ridicate și secetă în sud. El Niño aduce, de regulă, ierni reci în Coreea și Japonia, vreme uscată în Brazilia, Argentina și pe porțiuni întinse din China. În total, în ultimii 70 de ani, acest fenomen a avut loc de 8 ori. Acum, în Centrul de prognoze climatice, probabilitatea ca El Nino să-și facă apariția anul acesta și în anii următori este estimată la peste 70%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...