Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Temperaturile extraordinar de ridicate pentru această perioadă a anului i-a făcut pe berlinezi să iasă din casă în tricouri cu mâneci scurte.
Dar dacă prognoza meteo se dovedește corectă, berlinezii vor intra în 2023 la temperaturi primăvăratice de aproximativ 15 grade Celsius, media zilei fiind de obicei mai aproape de îngheț. Parisul și Zurich ar putea atinge 18 grade în prima sau a doua zi a Anului Nou.
În mod normal vremea neobișnuit de blândă pentru această perioadă ar fi o veste extrem de proastă în privința schimbărilor climatece care îngrijorează deja pe toată lumea. Dar, în acest moment, căldura - și vântul relativ puternic - sunt o veste bună pentru un continent care se luptă cu o criză energetică. Înseamnă că va exista o cerere mult mai mică de gaze și de electricitate și mai multă energie eoliană. Odată cu aceasta vin și prețuri mai mici. Cel care pierde însă este Vladimir Putin.
Cu aproape jumătate din sezonul rece lăsat în urmă Europa poate acum să respire puțin mai ușor iar luminița de șa capătul tunelului este deja vizibilă.
Cu excepția cazului în care continentul se va confrunta cu o a doua jumătate de iarnă extrem de friguroasă, europenii ar trebui să aibă suficient gaz pentru a evita un scenariu negru. Prognozele actuale sugerează că temperatura medie în nord-vestul Europei în ajunul Anului Nou va fi cu aproape 8,5 grade Celsius peste media pe termen lung. Ultima dată când abaterea a fost atât de mare a fost exact acum un an, când Europa a avut parte și de un Crăciun cald.
????️Nous nous dirigeons vers un week-end du #NouvelAn exceptionnellement #doux avec des températures parfois situées plus de 10°C au-dessus des normales sur la #France.
— Guillaume Séchet (@Meteovilles) December 28, 2022
Plus d'infos dans notre article >> https://t.co/Jfkmamol9o pic.twitter.com/cdzgMiscOb
În ciuda unei scurte perioade cu temperaturi mai scăzute decât cele sezoniere la începutul lunii decembrie, iarna 2022-23 a fost până acum destul de blândă. Considerată în grade-zi de încălzire - o măsură a cererii de energie în comparație cu temperaturile medii locale - regiunea a înregistrat 809 HDD de la începutul lunii octombrie, cu aproximativ 9,5% sub media pe 30 de ani, potrivit datelor Bloomberg.
Dacă vremea din următoarele cinci zile se va dovedi la fel de caldă precum sugerează prognozele - inclusiv un Revelion primăvăratic - numărul cumulat de HDD din octombrie și-ar extinde scăderea la 13% sub media pe termen lung. Aceasta este o scădere masivă, care se adaugă altor reduceri datorate companiilor care au oprit producția, trecând de la gaz la petrol și gospodăriilor care își reduc termostatele ca răspuns la campaniile de economisire a energiei.
Având în vedere că cererea este în scădere, Europa nu își epuizează gazele din depozite atât de repede pe cât se aștepta - sau se temea. În ultimele șapte zile, Germania a reușit să injecteze în depozite mai mult gaz decât a retras - lucru neobișnuit în perioada Crăciunului. Ca urmare, depozitele de gaze ale țării sunt pline în proporție de 88,8%, cu aproape 15 puncte procentuale peste media pe 10 ani. Situația este similară în întreaga Uniune Europeană, unde nivelurile de stocare sunt de 83,1%, cu 30 de puncte procentuale mai mari decât în această perioadă în 2021. Ar trebui să mai rămână suficient gaz până la sfârșitul sezonului friguros iar acest lucru înseamnă că reumplerea depozitelor pentru 2023-24 va fi mai ușoară decât se aștepta toată lumea.
Cel mai bun punct de referință pentru lupta dintre Europa și Putin este TTF, costul gazelor naturale într-un hub din Olanda. La începutul acestei săptămâni, prețurile TTF au scăzut la mai puțin de 80 de euro pe megawat oră, cel mai mic nivel de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. În august, prețurile TTF au urcat la un nivel record de 350 de euro pe MWh, iar prețurile au ajuns pentru scurt timp la 150 de euro pe MWh la jumătatea lunii decembrie, în timpul unei perioade de frig.
Ajutate de costurile mai mici ale gazului, de o cerere mai scăzută și de o producție mai puternică de energie eoliană, prețurile europene la electricitate au scăzut și ele. Prețurile pentru ziua următoare din Germania, care au crescut până la 700 de euro pe MWh în august, au scăzut vineri în teritoriu negativ, ceea ce înseamnă că producătorii au trebuit să plătească consumatorilor 0,79 euro pe MWh pentru a dispune de producția lor de energie electrică. Prețurile pe termen scurt ale energiei electrice din Franța și Marea Britanie au scăzut puternic, de asemenea.
Europa a fost foarte norocoasă în această iarnă care a fost neobișnuit de blândă în octombrie și noiembrie, reducând cererea într-un moment critic. Cu excepția a 10 zile foarte friguroase la începutul lunii decembrie, de atunci a rămas mai caldă decât în mod obișnuit. Dar nu uitați: este vorba de vreme. Dumnezeu știe că se poate schimba oricând în rău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...