IATA: Companiile aeriene vor avea nevoie de BANI pentru a depăşi criza coronavirusului
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat
Lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat
Companiile aeriene vor avea nevoie de ajutoare suplimentare în valoare de 80 miliarde de dolari, adică aproximativ jumătate din ajutoarele de care au beneficiat deja din partea guvernelor, pentru a depăşi criza coronavirusului, a avertizat vineri Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters.

"Le suntem extrem de recunoscători că au injectat 160 miliarde dolari în sector", a declarat directorul general IATA, Alexandre de Juniac, cu ocazia unui forum aeronautic organizat la Paris de cotidianul La Tribune."În lunile următoare, necesităţile de ajutoare suplimentare ale industriei sunt evaluate la 70-80 miliarde dolari. Altfel, unele companii aeriene nu vor supravieţui", a apreciat Alexandre de Juniac.

Chiar dacă progresele înregistrate de producătorii de vaccinuri oferă unele speranţe, o revenire la călătoriile în masă va avea loc peste mult mai multe luni, susţin companiile aeriene. Unele din aceste companii vor avea dificultăţi în a traversa perioada de iarnă din emisfera nordică, când profiturile sunt mici chiar şi în perioade normale.

Pensii militare. Se schimbă formula de calcul. Cum se aplică

Între timp, recrudescenţa cazurilor de infecţie cu COVID-19 şi restricţiile de călătorie au agravat şi mai mult perspectivele financiare pentru sectorul transportului aerian, care potrivit estimărilor IATA ar urma să înregistreze pierderi de 87 miliarde dolari în acest an.

"Este foarte probabil să avem pierderi mai mari decât cifrele pe care le-am anunţat", a spus vineri Alexandre de Juniac, adăugând că deficitul pentru întregul an este posibil să se apropie de 100 de miliarde de dolari.

IATA a prognozat o revenire lentă a traficului aerian, urmând ca abia în 2024 să fie înregistrat un nivel de trafic similar cu cel de dinainte de criză, iar anul următor numărul pasagerilor va fi cu 30% sub nivelul din 2019. Însă chiar şi aceste prognoze ar putea să fie optimiste, a avertizat Alexandre de Juniac. "Estimăm că, la finele lui 2020, traficul aerian va fi la 33% din nivelul din 2019 şi sperăm că la finele lui 2021 va fi la 50-60%", a spus Juniac.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial. Luni începe Adunarea generală anuală a organizaţiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel