Cum a ajuns România să producă energie de la 12 mii de MWh la 4 mii MWh în doar șase ani
Viorica Dăncilă, fost...
Potrivit Ministerului Agriculturii, produsul "Salată cu icre de ştiucă de Tulcea" - Indicaţie Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29% icre, din care minimum 15 % icre de ştiucă sărate cu bobul întreg şi maximum 14% icre de peşte deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată şi zeamă de lămâie.
Aspectul produsului este conferit de consistenţa cremoasă şi omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de ştiucă, iar produsul finit se diferenţiază de alte produse din aceeaşi categorie prin faptul că pentru obţinerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.
"Salata cu icre de ştiucă de Tulcea" este un produs care reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.
Elementele menţionate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradiţiilor pescăreşti şi asigură legătura dintre caracteristicile produsului şi condiţiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obţinerea Indicaţiei Geografice Protejate pentru "Salata cu icre de ştiucă de Tulcea".
Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.760 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR).
România avea anterior şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care şase Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi şi Caşcaval de Săveni, iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).
Citește și Salamul de Sibiu. Cât consumă românii
La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă trei produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care două pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Telemea de Sibiu, şi Plăcinta dobrogeană precum şi un produs Salata tradiţională cu icre de crap pentru dobândirea protecţiei europene Specialitate Tradiţională Garantată.
Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Viorica Dăncilă, fost...
Bogdan Hossu, liderul...
România rămâne una dintre...
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să mențină...
Leul se apreciază față de euro...
Ministrul Energiei: proiectul...
În cursul lunii octombrie 2025...
Amenzi în valoare de aproape 18...
Peste 24 milioane de căutări...
Reducerea consumului în luna...
Accesul românilor la investiții...
În luna octombrie 2025, volumul...
Piața globală a cuprului se îndreaptă spre un deficit...
Guvernul urmează să adopte azi,...
Uniunea Europeană nu a emis și...
România a fost şi în luna noiembrie ţara UE cu cea mai...
Aurul se scumpește din nou,...