Importul de gaze al României, în scădere semnificativă
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa fluctuează, iar temperaturile scăzute duc la creşterea cererii
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa fluctuează, iar temperaturile scăzute duc la creşterea cererii
Importul de gaze al României este în scădere, reiese din datele Institutului Național de Statistică.

România a importat, în primele nouă luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,666 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 19,2% (-396.200 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de aproape 5,17 milioane tep, cu 4,3% (233.100 tep) sub cea din primele nouă luni din 2021.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de gaze de 7,45 milioane tep şi importuri de 2,33 milioane tep, în creştere cu 1,9%, respectiv în scădere cu 19,6%, de la an la an.

Citește și:

Premierul Ciucă, întâlnirea cu principalul acţionar al Black Sea Oil and Gas Romania

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Carlyle Group, principalul acţionar al Black Sea Oil and Gas Romania, context în care prezentat viziunea Guvernului privind consolidarea capacităţilor interne de asigurare a resurselor necesare pentru aprovizionarea populaţiei şi mediului de afaceri cu gaz şi energie electrică.

Premierul a găzduit, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor Energiei din regiune, aflați la București pentru a participa la RIGC – Romanian International Gas Conference despre care le-a comunicat reprezentanților Carlyle Group că a avut discuții promițătoare privind aducerea unei cantități și mai mari de gaze în rețeaua europeană.

Principalele teme au vizat soluțiile care pot fi implementate la nivel regional pentru a asigura gazul necesar cetățenilor și mediului de afaceri.  

Conform unui comunicat al Palatului Victoria în cadrul dialogului, au fost prezentate planurile de dezvoltare a investițiilor Grupului Carlyle, cu accent asupra dezvoltării capacităților de producție a gazului natural și a energiei.

Citește și: Beacom (BSOG): Nu avem asigurare de război pentru proiectele de gaze din Marea Neagră

Compania Black Sea Oil and Gas (BSOG) nu are asigurare de război pentru zăcămintele de gaze Ana şi Doina, care au intrat recent în producţie, însă proiectul merge mai departe, a afirmat, marţi, Mark Beacom, CEO al companiei.

El a participat la ceremonia organizată la Vadu, judeţul Constanţa, cu ocazia începerii exploatării gazelor naturale în proiectul Midia, operat de compania Black Sea Oil & Gas. Primele gaze din aceste perimetre au intrat în sistemul naţional.

"În zona economică a României nu este război, dar există un impact. Am avut mine detectate în apropierea platformei, nave de război în jur, avioane care ne survolează platforma şi vedem ce se întâmplă. Insula Şerpilor nu este departe, de asemenea am văzut platformele din Crimeea cum sunt bombardate şi totul este atât de aproape. Dar vom finaliza acest proiect", a afirmat Beacom. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel