Importuri de energie. Orban: Cum să fim competitivi?

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
"A existat o întreagă dezbatere"
"A existat o întreagă dezbatere"
România importă energie, deşi avea potenţial de export, iar pentru companii energia electrică şi gazul natural au ajuns "la preţuri mai mari decât în Germania", a declarat luni premierul Ludovic Orban la Forumul Capitalului Românesc.

"De unde aveam potenţial de export, la ora actuală importăm energie. Nu numai că importăm energie, dar am ajuns pentru consumatorii industriali, pentru companii, să avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei stabileşte tarifele pentru distribuţie şi transport zilele astea, ştie că Guvernul vrea să anuleze taxa pe energie şi ei stabilesc tarifele pentru distribuţie şi transport incluzând 2% taxa pe energie. Care este impactul? Evident, ca urmare a creşterii tarifului de transport şi de distribuţie, creşterea preţului pentru consumatorii finali. Cum să fim competitivi?", a afirmat Orban.

Şeful Executivului a mai precizat că ANRE a mărit anul acesta taxa de cogenerare cu 80%, "o taxă pe care o resimte fiecare consumator de energie electrică, care se duce la Transelectrica şi care este plătită de către CET-uri". "Scopul pentru care a fost gândită această taxă de cogenerare a fost să finanţeze investiţiile, CET-urile astea de pe vremea lui Pazvante Chioru, care produc la randamente sub 50% şi nimeni nu vrea să înţeleagă că nu poţi să produci energie în sistem de cogenerare la astfel de randamente şi să rămâi competitiv pe piaţă", a susţinut Orban.

El a adăugat că banii din această taxă au fost prevăzuţi să finanţeze investiţiile pentru grupurile moderne de cogenerare la randamentele la care sunt în sistemul actual, însă "au fost tocaţi" de către CET-uri care "ţin echipe de fotbal, îşi cumpără cele mai moderne maşini, plătesc salarii pe care niciun întreprinzător nu şi-ar permite să le plătească în mediul privat".

Citește și Ministrul Economiei spune ce se va întâmpla cu prețul la energie

Potrivit lui Orban, dacă nu se realizează o restructurare masivă a modului de producere a energiei electrice, riscul este să se ajungă într-un punct critic.

"Companiile care au în structura costurilor costuri mari cu energia în momentul de faţă multe dintre ele sunt pe pierdere sau, chiar dacă nu sunt pe pierdere şi mai încă un spaţiu să-şi menţină profitabilitatea, în realitate îşi pierd competitivitatea pe plan internaţional. Cu sistemul ăsta, stai şi te întrebi, tu, care ai gaz natural - cred că suntem a treia ţară ca rezerve de gaz natural - şi noi cumpărăm gazul natural mai scump decât îl cumpără ţări care nu au nici măcar un milion de metri cubi de gaz pe zi", a arătat premierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street

pixel