Importurile de gaze au scăzut, producția a crescut în România

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ultimele date oficiale
Ultimele date oficiale
Ultimele date oficiale de la Institutul de Statistică. 

România a importat, în primele două luni din 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 175.300 tone echivalent petrol (tep), cu 64,9% (-324.500 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de 1,258 milioane tep, cu 7,2% (84.000 tep) peste cea din perioada ianuarie-februarie 2022.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a estimat pentru 2023, în ultima prognoză a echilibrului energetic publicată, o producţie de gaze de 7,61 milioane tep şi importuri de 2,185 milioane tep, în creştere cu 2,1%, respectiv în scădere cu 6,2%, de la an la an. 

Citește și Statele membre G7 au convenit reducerea consumului de gaze

G7 (grupul statelor puternic industrializate) a fost de acord să solicite reducerea consumului de gaze şi sporirea producţiei de electricitate din surse regenerabile, în timp ce va fi redus mai rapid consumul de combustibili fosili şi nu vor fi construite noi centrale pe bază de cărbune, a anunţat sâmbătă ministrul pentru Tranziţia Energetică din Franţa, Agnes Pannier-Runacher, transmite Reuters.

Totuşi, miniştrii Mediului şi ai Energiei din G7 nu au reuşit să se pună de acord asupra unei date exacte pentru renunţarea la producţia de electricitate pe bază de cărbune, le-a spus jurnaliştilor oficialul francez, în prima din cele două zile ale discuţiilor dedicate climei şi energiei la Sapporo, în nordul Japoniei.

"Statele membre G7 au convenit că primul răspuns la criza energiei trebuie să fie reducerea consumului de energie şi de gaze. Pentru prima dată, G7 a anunţat că trebuie accelerată renunţarea la combustibilii fosili şi a transmis un mesaj privind accelerarea utilizării energiei regenerabile", a declarat Pannier-Runacher.

Separat, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că G7 a decis să sprijine obiectivul "de a spori semnificativ producţia de electricitate din surse regenerabile", iar oficialii prezenţi la Sapporo iau în considerare stabilirea unor obiective numerice pentru sporirea capacităţilor de energie solară la cel puţin un terawatt (TW) şi a capacităţilor de energie eoliană la 150 gigawaţi (GW) până în 2030. ...

Citește și Germania ar putea investiga furnizorii de energie din cauza preţurilor ridicate

Şeful Autorităţii de Reglementare Antitrust din Germania a anunţat sâmbătă că ar putea fi investigaţi furnizorii de energie, pe fondul plângerilor consumatorilor privind majorările de preţ şi a posibilului abuz legat de plafonarea preţului energiei de către Guvern, transmite Reuters.

"Am început deja să implementăm o interdicţie asupra abuzului. În special, avansăm cu planul de a fac investigaţii specifice", a afirmat preşedintele Andreas Mundt într-un interviu acordat publicaţiei germane Rheinische Post.

Anul trecut, Berlinul a adoptat măsuri de 200 miliarde de euro pentru protejarea consumatorilor şi a companiilor de preţurile ridicate ale energiei şi pentru reducerea consumului de gaze.

Conform informaţiilor de la consumatori, tarifele la electricitate şi gaze ale unor furnizori din Germania depăşesc plafonul stabilit de Guvern, în pofida scăderii pe plan global a preţului energiei, comparativ cu vara anului trecut, existând temeri că unii furnizori de energie majorează preţurile pentru a beneficia de subvenţiile guvernamentale de miliarde de euro.... 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel