Toate companiile care vor importa produse cu emisii mari de carbon din ţări non-UE în UE vor fi cel mai probabil afectate de Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) şi trebuie să se înregistreze ca declarant în scopuri CBAM, arată Ana Maria Iordache, partener D&B David şi Baias, şi Ludmila Petrescu, senior manager PwC România.
Din octombrie 2023, importatorii sau declaranţii acestor mărfuri în UE vor trebui să respecte anumite obligaţii, conform regulamentului CBAM.
Categoriile de produse din domeniul de aplicare al CBAM sunt aluminiu, fier şi oţel, produse minerale, îngrăşăminte, electricitate, hidrogen, precursori şi produse din aval din oţel şi fier iar consultanţii atrag atenţia că o extindere la alte produse este probabil să aibă loc în viitor.
Potrivit sursei citate, CBAM reprezintă unul dintre elementele cheie ale pachetului "Fit for 55" al Uniunii Europene şi va contribui la realizarea obiectivului ambiţios al UE de reducere cu 55% a emisiilor de carbon în comparaţie cu nivelurile din 1990 până în 2030 şi de a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
CBAM îşi propune să abordeze riscul de relocare a emisiilor de carbon prin introducerea unei taxe la import pentru sectoarele care generează emisii ridicate de dioxid de carbon, echivalent cu tarifarea carbonului pentru bunurile produse la nivel local (Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii).
În prezent, în UE există circa 11.000 de unităţi de producţie a materiilor prime acoperite care fac obiectul Sistemului European de Comercializare a Certificatelor de Emisii (denumit ETS). Există mult mai mulţi producători din afara UE care sunt supuşi altor regimuri (deseori cu costuri mai mici) iar aceste organizaţii au un avantaj competitiv, care va creşte pe măsură ce UE creşte preţul carbonului, avertizează consultanţii.
"Pe scurt, ETS înseamnă că întreprinderile achiziţionează certificate pentru emisiile legate de carbon şi contribuabilul restituie aceste certificate pentru fiecare tonă de emisii generată pentru anul în cauză. Solicitând producătorilor din afara UE să declare emisiile încorporate şi ulterior să plătească o taxă suplimentară, UE asigură condiţii de concurenţă egale, protejând producţia internă, fără a afecta competitivitatea pieţei locale", au mai precizat reprezentantele PwC România.
Din 1 octombrie 2023 până în 31 decembrie 2025, se derulează o perioadă de tranziţie, în care importatorii vor avea numai obligaţii de raportare a emisiilor încorporate în produsele CBAM importate, fără obligaţie de plată a unei taxe. Informaţiile vor fi raportate într-o bază de date electronică ce va fi pusă la dispoziţia declaranţilor de către Comisia Europeană - Registrul Tranzitoriu CBAM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...