Aurul atinge un nou record! Ce se întâmplă cu leul în raport cu euro și dolarul
BNR a publicat cursul valutar...
România a importat, în primele patru luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 802.800 tone echivalent petrol (tep), cu 6,1% (51.900 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de peste 2,376 milioane tep, fiind cu 6,1% (153.700 tep) sub cea din primele patru luni din 2021.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de gaze de 7,45 milioane tep şi importuri de 2,33 milioane tep, în creştere cu 1,9%, respectiv în scădere cu 19,6%, de la an la an.
Conform "Strategiei Energetice 2019-2030, cu perspectiva anului 2050", publicate pe site-ul Ministerului Energiei, producţia de gaz natural a României va atinge un vârf de 132 TWh, în 2025, ca urmare a producţiei din Marea Neagră, şi apoi va scădea la 96 TWh în 2030 şi la 65 TWh, în 2050.
Consumul final de gaz natural rămâne va constant între 2030 şi 2050, la nivelul de 68 TWh. Nivelul maxim al cererii este estimat în jurul a 73 TWh, iar nivelul minim, de la 63 TWh în 2030, la 47 TWh în 2050, citează Agerpres.
O nouă scădere a fluxurilor de gaze rusești către Europa prin conducta Nord Stream 1, care a coincis cu un val de căldură timpuriu care a cuprins sudul Europei, a accentuat îngrijorările legate de faptul că blocul comunitar ar putea avea dificultăți în a acumula stocuri înainte de sezonul rece.
Reuters arată că Italia și Slovacia au anunțat vineri că au primit mai puțin de jumătate din volumele obișnuite prin gazoductul care traversează Marea Baltică și care reprezintă aproximativ 40% din fluxurile de gaze rusești către Uniunea Europeană.
Franța a raportat că nu a mai primit gaz rusesc prin Germania din 15 iunie. Asociația germană a industriei energetice BDEW a declarat că volumele mai mici ar putea fi înlocuite din alte surse, cum ar fi Norvegia și Olanda.
Dependența UE de gazul rusesc și riscul ca Moscova să îl întrerupă ca represalii la sancțiunile economice impuse după invazia în Ucraina a fost o mare bătaie de cap pentru blocul comunitar, determinându-l să acumuleze stocuri și să caute surse alternative de aprovizionare.
Compania italiană Eni (ENI.MI) a anunțat că va primi vineri doar jumătate din cele 63 de milioane de metri cubi (mcm) pe zi pe care le-a solicitat de la compania rusă Gazprom, după ce a înregistrat un deficit în cele două zile anterioare. Anterior, compania rusă Gazprom a anunțat că a redus cu aproape 60% furnizarea de gaze către Germania prin intermediul gazoductului. citiți mai departe
Italia, care anul trecut și-a procurat 40% din importurile de gaze din Rusia, își propune ca depozitele de gaze ale țării să fie pline în proporție de cel puțin 90% pentru sezonul de iarnă, față de 54% în prezent.
În întreaga Europă, nivelurile de stocare s-au redresat în acest an datorită importurilor puternice de gaze naturale lichefiate. Stocurile pentru întreaga UE sunt în prezent pline în proporție de 52%, puțin sub media pe cinci ani și peste nivelul de 43% înregistrat anul trecut în această perioadă, au declarat analiștii de la ING Research.
"Cu toate acestea, o întrerupere prelungită va ridica îngrijorări cu privire la capacitatea UE de a acumula suficiente depozite pentru a intra în următorul sezon de încălzire", au spus aceștia. Aceștia au precizat că, într-un semn "îngrijorător", nivelurile de stocare au scăzut în această săptămână pentru prima dată din aprilie.
În Danemarca, agenția energetică a țării a declarat că, deși ar putea continua să umple stocurile, acest lucru se întâmplă într-un ritm mai lent din cauza reducerii livrărilor de gaze.
Un val de căldură neobișnuit de timpuriu în anumite părți ale Spaniei și Franței a sporit îngrijorarea, determinând o creștere a achizițiilor de gaze, deoarece cererea de electricitate necesară pentru alimentarea aerului condiționat a crescut, citează Mediafax.
În Spania, centralele electrice au cumpărat miercuri mai mult gaz pentru a genera electricitate decât în orice altă zi de când există înregistrări, a declarat operatorul sistemului de transport Enagas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
BNR a publicat cursul valutar...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...