Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Spre deosebire de petrolul rusesc, gazul rusesc nu este interzis sau supus unor sancțiuni în Europa. Dar, în timp ce aprovizionarea cu gaze prin conducte din Rusia a încetinit până la un firicel, Europa a crescut importurile de GNL, inclusiv GNL din Rusia.
În prezent, UE cumpără semnificativ mai mult GNL rusesc decât înainte de invazia din Ucraina, Spania și Belgia fiind devansate doar de China ca principali cumpărători, a arătat analiza Global Witness a datelor Kpler.
Spania a avansat și a devenit al doilea mare cumpărător de GNL rusesc la nivel mondial, urmată îndeaproape de Belgia. Cei doi membri ai UE au fost precedați doar de China, care a luat 20% din GNL-ul rusesc în primele șapte luni ale anului 2023. Spania a cumpărat 18% din totalul exporturilor de GNL ale Rusiei, iar Belgia a luat 17%, potrivit Global Witness. În aceeași perioadă din 2021, înainte de invazia rusă în Ucraina, Spania s-a clasat pe locul 5 și Belgia pe locul 7 în topul celor mai mari cumpărători de GNL din Rusia.
În total, UE a cumpărat 52% din exporturile de GNL ale Rusiei între ianuarie și iulie 2023, față de 49% în 2022 și 39% în 2021.
Utilizând prețurile GNL rusești estimate de Centrul pentru cercetare în domeniul energiei și aerului curat, Global Witness a calculat că achizițiile UE de GNL rusesc au fost în valoare de 5,75 miliarde de dolari (5,29 miliarde de euro) în perioada ianuarie-iulie a acestui an.
În luna martie a acestui an, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a îndemnat toate statele membre ale UE și toate companiile să nu semneze noi contracte de import de GNL cu Rusia. Uniunea Europeană a reușit să își reducă semnificativ importurile de gaze naturale rusești prin conducte în ultimul an, dar acum ar trebui să oprească toate importurile de GNL din Rusia.
Pe măsură ce importurile de GNL au crescut, guvernul spaniol ar fi îndemnat, de asemenea, importatorii să nu semneze noi contracte de achiziție pentru gaze naturale lichefiate din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...