Taxe vamale. Trump avertizează UE: Singura modalitate să fim tratați corect
Statele Unite vor impune taxe...
Conform Codului fiscal, impozitul auto se plătește anual, în două tranșe egale. Termenele legale sunt 31 martie și 30 septembrie 2019. Având însă în vedere că 31 martie pică într-o duminică, termenul limită va fi considerată ziua de 1 aprilie 2019. Plata trebuie efectuată chiar și în cazul în care mașina a fost vândută, pentru că impozitul este pe un an.
Persoanele care cumpără o mașină în cursul acestui an trebuie să depună însă la Fisc o declarație, în termen de 30 de zile de la data înmatriculării sau înregistrării. Impozitul va fi plătit doar în 2020.
Cum se face calculul?
În ceea ce priveşte modul de calcul al impozitului pe maşini, acesta se determină în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului (cmc), prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal.
Citește și PERMISE AUTO. Când și de ce trebuie schimbat
Spre exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv - 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv - 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.
În ceea ce priveşte motocicletele şi autoturismele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.
Scutiri și reduceri de la plata impozitului
Conform Codului fiscal, există o serie de autoturisme pentru care nu se plătește impozitul auto pentru. Iată câteva dintre ele:
- mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului,
- mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului,
- navele fluviale de pasageri, bărcile și luntrele folosite pentru transportul persoanelor fizice cu domiciliul în Delta Dunării, Insula Mare a Brăilei și Insula Balta Ialomiței,
- mijloacele de transport ale instituțiilor publice,
- mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri în regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri în afara unei localități, dacă tariful de transport este stabilit în condiții de transport public,
- vehiculele istorice definite conform prevederilor legale în vigoare,
- autovehiculele second-hand înregistrate ca stoc de marfă și care nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.
Citește și De AZI. Șoferii, obligați să meargă mai des la medic
În plus, Codul fiscal prevede, de asemenea, o reducere cu 50% a impozitului auto pentru persoanele cu domiciliul în anumite localități din munții Apuseni și din județul Tulcea (Sulina, de exemplu). Vorbim de județul Alba (persoanele domiciliate în oraşele Abrud, Câmpeni şi Zlatna şi în 24 de comune ale judeţului), de județul Arad (persoanele domiciliate în oraşul Sebiş şi în 13 comune din judeţ), Bihor (oraşele Nucet, Dr. Petru Groza şi Vaşcău, precum şi în 12 comune din judeţ), Cluj (14 comune intră la reduceri) și județul Hunedoara (orașul Brad și 15 comune din județ). Listele complete se regăsesc în HG nr. 323/1996.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...