Impozit majorat pentru românii care nu îşi asigură locuinţele. Proiect pentru stimularea încheierii de asigurări obligatorii
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Românii care nu încheie poliţe de asigurare împotriva dezastrelor ar putea plăti impozite mai mari. 

Persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie ar putea fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale. 

"În acest sens, propunem ca lista persoanelor care nu au încheiat asigurare obligatorie să fie transmisă Instituţiei Prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu care coordonează deconcentratele şi care va lua măsurile necesare astfel încât persoanele desemnate de Ministerul Afacerilor Interne să primească lista persoanelor care nu şi-au încheiat asigurare obligatorie", potrivit inițiativei legislative.

Inițiatorii, Alexandru Bola și Alexandru Kocsis, propun acordarea unui stimulent fiscal persoanelor fizice care încheie o asigurare facultativă, având în vedere că potrivit legii încheierea unei asigurări facultative implică în mod obligatoriu şi încheierea unei asigurări obligatorii. 

"În acelaşi sens, persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale", se mai menționează în expunerea de motive, transmite Antena 3.

***

România a depăşit pentru prima dată pragul de 1,9 milioane de locuinţe asigurate împotriva dezastrelor naturale însă, în continuare, 7,4 milioane de familii încă sunt expuse riscului de a rămâne fără nimic în cazul unui dezastru natural major, potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

"Un pas mic pentru noi, un pas mare pentru familiile care îşi protejează financiar cel mai de preţ bun - locuinţa. Am depăşit, pentru prima dată, borna de 1,9 milioane de locuinţe asigurate. Mai avem însă mult până departe, pentru că în continuare 4 din 5 locuinţe sunt neasigurate. 7,4 milioane de familii încă sunt expuse riscului de a rămâne fără nimic în cazul unui dezastru natural major", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PAID.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Poliţa PAD este baza sistemului de asigurare a locuinţei, acoperind pagube produse de cutremur, alunecare de teren şi inundaţii, în limita a 20.000 de euro. Pentru asigurarea bunurilor, a valorii totale a locuinţei sau a altor riscuri, este necesară o poliţă facultativă..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel