Impozit minim global. Cine și de ce va plăti această taxă
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Impozitul este plătit numaid e anumite companii / Foto: Freepik
Impozitul este plătit numaid e anumite companii / Foto: Freepik
Impozitul minim global a intrat în vigoare în România la începutul anului 2024, fiind și primul an în care se aplică noile reguli.

Această inițiativă are ca scop asigurarea unui nivel minim de impozitare pentru grupurile de companii de mari dimensiuni, atât naționale, cât și multinaționale.

Ce firme vor plăti acest impozit

Grupurile de companii care înregistrează o cifră de afaceri de cel puțin 750 milioane euro la nivelul întregului grup au obligația de a avea o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% în fiecare jurisdicție în care operează. Aceasta se aplică atât în România, cât și în alte țări.

Noile reguli prezintă o complexitate ridicată, iar modelele de calcul a impozitului suplimentar care ar putea să rezulte ca urmare a aplicării acestor prevederi sunt diferite față de metodele tradiționale de calcul a impozitului pe profit.

România a ales să implementeze această măsură pentru a asigura o mai mare echitate și transparență în sistemul fiscal internațional. Prin impozitul minim global, se urmărește prevenirea practicilor fiscale agresive care duc la reducerea impozitului sub un nivel considerat rezonabil.

Perspective internaționale și locale

Această temă este discutată la nivel internațional, iar experții din România lucrează împreună cu reprezentanții Ministerului Finanțelor pentru a implementa eficient aceste reguli.

Impozitul minim global reprezintă o inițiativă importantă în combaterea erodării bazei impozabile și transferului profiturilor la nivel internațional. Iată câteva aspecte relevante:

Ce se întâmplă la nivel internațional

Impozitul minim global este o cotă minimă de impozit pe profit care se aplică societăților multinaționale. Scopul este să evite situațiile în care aceste companii își reduc impozitul sub un nivel considerat rezonabil prin practici fiscale agresive.

Conform propunerilor, cota minimă globală de impozit pe profit este de 15%. Aceasta se aplică grupurilor de întreprinderi multinaționale și grupurilor naționale de mari dimensiuni.

În Uniunea Europeană, Directiva (UE) 2022/2.523 a Consiliului din 14 decembrie 2022 vizează asigurarea unui nivel minim global de impozitare pentru aceste grupuri de companii. Legea nr. 431 / 2023 din România este o transpunere a acestei directive.

Impozitul minim global poate aduce o serie de avantaje, inclusiv creșterea veniturilor fiscale pentru guverne și reducerea inechităților fiscale.

Statele membre ale OCDE și UE lucrează împreună pentru a implementa această măsură și a asigura o concordanță globală în privința impozitării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel