Impozitare majorată a dividendelor și fondurilor de pensii. Măsura se aplică din 2023
Autor: Georgel Simionică | 11 aug 2022, 13:32
Ciucă, despre propunerea privind creşterea pensiilor cu 16%: Să nu ne jucăm cu aşteptările cetăţenilor
Ciucă, despre propunerea privind creşterea pensiilor cu 16%: Să nu ne jucăm cu aşteptările cetăţenilor
Modificările Codului fiscal care au fost făcute prin OUG 16/2022 vizează majorarea impozitelor fondurilor de pensii și a dividendelor.

Modificarea la impozitarea dividentelor cuprinsă de OG nr. 16/202 este creșterea impozitului de la 5 la 8%. Noul impozit se va aplica veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023. Cota majorată se aplică pentru dividendele plătite către alte persoane juridice și pentru dividendele plătite către persoane fizice rezidente sau nerezidente.

Actualmente, impozitul pe dividende și celelalte reguli de la art. 43 nu se aplică în cazul în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă persoana juridică română care primeşte dividendele deţine, la data plăţii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioadă de un an împlinit până la data plăţii acestora inclusiv. Guvernul a schimbat însă această excepție, în sensul că, la data plății dividendelor, pentru a nu se aplica impozitarea de 8%, fiecare dintre persoanele juridice trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a) persoana juridică beneficiară a dividendelor:

(i) deține minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice române care plăteşte dividendele, pe o perioadă de un an împlinit până la data plății acestora inclusiv;

(ii) este constituită ca o „societate pe acțiuni”, „societate în comandită pe acțiuni”, „societate cu răspundere limitată”, „societate în nume colectiv”, „societate în comandită simplă” sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflată sub incidența legislației române;

(iii) plătește, fără posibilitatea unei opțiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;

b) persoana juridică care plăteşte dividendele:

(i) este constituită ca o „societate pe acțiuni”, „societate în comandită pe acțiuni”, „societate cu răspundere limitată”, „societate în nume colectiv”, „societate în comandită simplă” sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflată sub incidența legislației române;

(ii) plătește, fără posibilitatea unei opțiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.

Aceste noi condiții privind dividendele distribuite persoanelor juridice enumerate mai sus se aplică însă în 3 zile de la publicarea ordonanței, adică din 18 iulie 2022.

În fine, noul impozit se aplică și dividendelor distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative.

Deficitul din sistemul de pensii. Budăi: Exact cât virăm către Pilonul II

Peste 7 milioane de români au pierdut, în total, peste 7 miliarde de lei din pilonul 2 pe primul semestru din 2022 din cauza inflației şi a investițiilor fondurilor private în titluri de stat.

Întrebat cât de eficient este Pilonul II de pensii şi care este cea mai mare sumă care se adaugă la pensia clasică din Pilonul I pe care o poate obține un contributor la Pilonul II de pensii, Marius Budăi, ministrul Muncii a spus: 

"În momentul de faţă ştim practic că de la lună la lună ne dispar bani din acel pilon şi din ceea ce am acumulat până acum, din cauza eficienței slabe şi am avertizat acest lucru.

Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, adică exact cât virăm către Pilonul II. Aşa s-a întâmplat anul acesta. ASF-ul trebuie să vină cu soluțiile necesare.

Noi nu suntem afectaţi în Pilonul I de virarea contribuţiei în Pilonul II. Deci pensia noastră nu este diminuată de transferul din Pilonul II.

Acum că s-au diminuat sumele de bani, vom veni cu soluţii", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Prețului gazelor a scăzut puternic în Europa

Potrivit analiștilor, Statele Unite se fac ”vinovate” de...

România, lider în UE la creșterea facturilor la utilități

Facturile românilor la utilităţi au crescut de la 77% în...

Datoria țărilor emergente: China, pe banca acuzaților

Riscul izbucnirii unei noi crize a datoriilor în țările...

Pepsico, investiție de 100 mil. $ la Popești Leordeni

PepsiCo anunță o investiți consistentă la Popești...

Risipă gravă de alimente în restaurantele românești

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România se...

Adrian Câciu, mulțumit de evaluarea FMI: Drumul este lung

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu este mulțumit de noua...

A început noul an universitar la ASE

A început noul an universitar la Academia de Studii...

Încă o încercare de eliminare a pensiilor speciale

Un nou proiect a fost depus la Parlament. 

Crossuri externe