Criza forței de muncă din România. Gabriel Badea (CONPIROM): Este greu să plătești încă un salariu în taxe pentru fiecare angajat

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Taxe / Foto: DCBusiness
Taxe / Foto: DCBusiness
EXCLUSIV
Întrebat despre cum vede viitorul dezvoltării mediului de afaceri din România, Gabriel Badea, Vicepreședintele Confederației Patronale din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România (CONPIROM), deși afirmă că există multe oportunități la ora actuală, mediul de afaceri se confruntă cu niște hibe la care, în mare măsură, doar mediul politic are capacitatea să le corecteze.

Cu ocazia conferinței ”UPGRADE ROMANIA: Impactul marilor investiții ale anului 2024”, desfășurată de către DC Media Group, vicepreședintele CONPIROM a vorbit în numele companiilor din industrie despre probremele cu care se confruntă, acestea constând în principal în organizarea deficitară a licitațiilor publice și cea a taxării excesive a forței de muncă. 

 

Licitațiile publice, un impediment pentru dezvoltare

Traversăm niște momente favorabile în care sunt foarte multe oportunități dar sunt și foarte multe provocări. Dacă ne uităm la proiectele de infrastructură, ne gândim, din perspectiva mediului de afaceri la licitații și la forța de muncă. Problema licitațiilor este des adusă în discuții de membrii noștri, de patronate și întreprinderi. Ei consideră că acestea se bazează pe un mecanism destul de greoi, caietele de sarcini nu sunt întotdeauna făcute cu profesionalism iar toate acestea au un efect descurajator uneori, în special în ceea ce privește participarea IMM-urilor în astfel de licitații pentru proiecte de infrastructură, explică acesta.”

Vorbind despre lucrurile care pun bețe în roate oamenilor de afaceri, Gabriel Badea a trecut în revistă și problemele generate de ultimele măsuri fiscale impuse într-un ritm rapid și fără consultări sau studii de impact.

”Ce ne deosebește pe noi de alții este o oarecare impredictibilitate în ceea ce privește reglementările, după cum știți sunt luate o serie de măsuri, în special în zona fiscală care parcă sunt luate de azi pe mâine și fără un studiu prealabil. Asta pot să subliniez, în toate mecanismele de dialog social la care am participat la nivelul Guvernului și Parlamentului, unde sunt propuse legi, nici unul nu are în spate acel studiu de impact economic și social care se presupune că ar trebui să îl aibă conform legii”.

 

Taxele care sufocă IMM-urile

Gabriel Badea a adus în discuție o altă problemă fără de care companiile mici și mijlocii din orașele mai puțin dezvoltate ale țării s-ar putea extinde mult mai ușor.

”O altă problemă este aceea a forței de muncă, avem foarte multe proiecte și știm cu toții că forța de muncă este deficitară în România. Sunt cunoscuți factorii care au dus la această situație dar este greu să punctezi un factor decisiv. Eu aș sublinia taxarea excesivă a muncii în România. Avem o taxare foarte mare ca până la urmă afectează capacitatea companiilor de a-și atrage forță de muncă bine plătită. Revin la situația IMM-urilor, este greu pentru cele din zone mai puțin dezvoltate să plătești la fiecare angajat pe care îl ai încă un salariu în taxe către stat. Aici ar trebui un pic de atenție, o oarecare încurajare, în special pentru IMM-uri.

VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock

pixel