Criza forței de muncă din România. Gabriel Badea (CONPIROM): Este greu să plătești încă un salariu în taxe pentru fiecare angajat

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Taxe / Foto: DCBusiness
Taxe / Foto: DCBusiness
EXCLUSIV
Întrebat despre cum vede viitorul dezvoltării mediului de afaceri din România, Gabriel Badea, Vicepreședintele Confederației Patronale din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România (CONPIROM), deși afirmă că există multe oportunități la ora actuală, mediul de afaceri se confruntă cu niște hibe la care, în mare măsură, doar mediul politic are capacitatea să le corecteze.

Cu ocazia conferinței ”UPGRADE ROMANIA: Impactul marilor investiții ale anului 2024”, desfășurată de către DC Media Group, vicepreședintele CONPIROM a vorbit în numele companiilor din industrie despre probremele cu care se confruntă, acestea constând în principal în organizarea deficitară a licitațiilor publice și cea a taxării excesive a forței de muncă. 

 

Licitațiile publice, un impediment pentru dezvoltare

Traversăm niște momente favorabile în care sunt foarte multe oportunități dar sunt și foarte multe provocări. Dacă ne uităm la proiectele de infrastructură, ne gândim, din perspectiva mediului de afaceri la licitații și la forța de muncă. Problema licitațiilor este des adusă în discuții de membrii noștri, de patronate și întreprinderi. Ei consideră că acestea se bazează pe un mecanism destul de greoi, caietele de sarcini nu sunt întotdeauna făcute cu profesionalism iar toate acestea au un efect descurajator uneori, în special în ceea ce privește participarea IMM-urilor în astfel de licitații pentru proiecte de infrastructură, explică acesta.”

Vorbind despre lucrurile care pun bețe în roate oamenilor de afaceri, Gabriel Badea a trecut în revistă și problemele generate de ultimele măsuri fiscale impuse într-un ritm rapid și fără consultări sau studii de impact.

”Ce ne deosebește pe noi de alții este o oarecare impredictibilitate în ceea ce privește reglementările, după cum știți sunt luate o serie de măsuri, în special în zona fiscală care parcă sunt luate de azi pe mâine și fără un studiu prealabil. Asta pot să subliniez, în toate mecanismele de dialog social la care am participat la nivelul Guvernului și Parlamentului, unde sunt propuse legi, nici unul nu are în spate acel studiu de impact economic și social care se presupune că ar trebui să îl aibă conform legii”.

 

Taxele care sufocă IMM-urile

Gabriel Badea a adus în discuție o altă problemă fără de care companiile mici și mijlocii din orașele mai puțin dezvoltate ale țării s-ar putea extinde mult mai ușor.

”O altă problemă este aceea a forței de muncă, avem foarte multe proiecte și știm cu toții că forța de muncă este deficitară în România. Sunt cunoscuți factorii care au dus la această situație dar este greu să punctezi un factor decisiv. Eu aș sublinia taxarea excesivă a muncii în România. Avem o taxare foarte mare ca până la urmă afectează capacitatea companiilor de a-și atrage forță de muncă bine plătită. Revin la situația IMM-urilor, este greu pentru cele din zone mai puțin dezvoltate să plătești la fiecare angajat pe care îl ai încă un salariu în taxe către stat. Aici ar trebui un pic de atenție, o oarecare încurajare, în special pentru IMM-uri.

VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel