Împrumut de la bancă. La ce riscuri se expun românii când iau un credit
Autor: DCBusiness Team | 31 dec 2021 / 08:43
Sunt bine de știut anumite detalii pentru a evita neplăcerile
Sunt bine de știut anumite detalii pentru a evita neplăcerile
Odată semnată documentația contractuală și prezentate documentele justificative (dacă este cazul), finanțarea obținută poate fi folosită pentru scopul propus. În cazul în care creditul nu este folosit imediat, trebuie verificată data data maximă de utilizare, pentru a nu o depăși. Important de știut: contractul de credit și cel de asigurare trebuie păstrate și este bine să existe copii după ele.

Un credit poate fi acordat pe o durată de până la 35 de ani, o perioadă în care mulți dintre factorii luați în considerare la momentul inițial pot suferi modificări, cu impact în creșterea obligației lunare de plată, uneori chiar peste posibilitatea de rambursare. De aceea, trebuie luate în calcul aceste posibile fluctuații inainte de a decide să soliciți un credit de valoare mare, a cărui rată lunară constituie o parte semnificativă a veniturilor lunare. Iată principalele riscuri ce trebuie cunoscute:

1. Riscul de curs de schimb

În situația în care creditul este contractat în altă monedă decât cea în care se realizează veniturile, apare riscul valutar. Concretizarea acestui risc va genera o creștere a valorii ratei lunare și implicit a costului total al creditului, care înseamnă dificultăți în rambursarea ratelor lunare. Motiv pentru care se recomandă  contractarea creditelor în moneda sunt realizate veniturile. Un element de asemenea important în decizia privind asumarea sau nu a riscului valutar este reprezentat de durata pe care este acordat creditul.

Evenimentele care pot interveni asupra cursului de schimb valutar în cazul unui credit contractat pe o durată de creditare mare (20 sau 30 de ani) sunt foarte diferite, fiind imposibil de anticipat. Astfel, se poate aprecia că riscul valutar este proporțional cu durata de creditare. Cu cât durata creditului este mai mare, cu atât necunoscutele ce pot influența cursul de schimb cresc.

2. Riscul ratei de dobandă

Similar, în cazul creditelor cu dobândă variabilă, creșterea indicelui de dobândă poate duce la creșterea ratei de plată. Să luăm exemplul indicelui ROBOR: acesta reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piață interbancară și este publicat de Banca Națională a României. Indicii cei mai utilizați de bănci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile sunt ROBOR 3M și ROBOR 6M, cu actualizare trimestrială/semestrială. În funcție de diverși factori macroeconomici, aceștia pot varia considerabil. Cu unele excepții, aceștia au înregistrat scăderi consecvente și consistente în ultimii ani, însă, în mod similar, pe o durată de creditare mare (20 sau 30 de ani) acești indici pot relua tendința de creștere, cu implicații directe în creșterea ratei creditului.

Citește și Oficial BNR: Mulţi români poate nu îşi dau seama

Citește și Facilități pentru pensionari, oferite de bănci

3. Riscul diminuării sau pierderii veniturilor

În special în cazul creditelor pe o durata mai mare, probabilitatea ca veniturile și cheltuielile de la momentul solicitării creditului să rămână constante pe toată durata creditului este redusă. Există posibilitatea ca, în timp, prin deprinderea de noi cunoștințe și abilități, venitul tău să crescă, concomitent cu o mai bună gestiune a cheltuielilor. 

Este important, pe cât posibil, să fie discutate din timp cu finanțatorul aceste eventualități pentru a găsi soluția cea mai bună. Este, de asemenea, indicată o asigurare împotriva unor posibile evenimente neprevăzute atât propria persoană (accident/deces/șomaj), cât și bunurile achiziționate prin credit sau aduse în garanție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Urmează o criză imobiliară? La ce ne putem aștepta

Cu un război lângă granița României care amenință să se...

De ce nu au fost virate vineri salariile profesorilor

Vineri, 13 mai, cadrele didactice ar fi trebuit să...

Crossuri externe