În 2023, Bucureștiul are un buget de peste 11 miliarde de lei
Autor: Antonia Popescu | 04 feb 2023, 15:03
Un nou tip de tichete cadou
Un nou tip de tichete cadou
Cu o nevoie imensă de investiții, Capitala are în acest an un buget de peste 11 miliarde de lei. Cei mai mulți bani vor merge pentru consolidarea rețelei de termoficare, proiecte de infrastructură ori trasee pentru bicicliști.

O sumă importantă este alocată şi pentru întreținerea parcurilor, aflate într-o stare avansată de degradare.

Într-unul dintre locurile de joacă din Parcul Herăstrău, cel mai mare din Capitală, leagănele şi toboganele sunt rupte, la fel şi tartanul care ar trebui să-i protejeze pe copiii care cad.

Aleile sunt sparte, malurile lacului sunt distruse iar iluminatul public lipseşte în acelaşi Herăstrău.

După ce a fost aprobat bugetul Primăriei Generale, cei de la Lacuri, Parcuri şi Agrement vor primi aproape 170 de milioane de lei, bani pentru întreținere și investiții.

Bugetul local al Capitalei, adică fără banii pentru companiile din subordine, este de circa 8 miliarde de lei. 30% vor merge la investiții.

Cei mai mulți bani au fost alocaţi pentru sistemul de termoficare - 800 de milioane de lei. Transportul în comun și proiectele de infrastructură vor primi 700 de milioane de lei, plus 100 de milioane pentru modernizarea a 70 de tramvaie. Alți bani vor merge pentru amenajarea pistelor de biciclete, Patinoarul Flamaropol sau stația de epurare de la Glina.

Se dau bani şi pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea şi pentru Pasajul Doamna Ghica, ambele zone fiind cunoscute pentru traficul infernal. Pasajul trebuia să fie gata de mai bine de 2 ani, însă cel mai probabil abia din toamnă vom circula pe acolo.

Și bugetul celor de la ASPA, care se ocupă de câinii fără stăpân va fi ceva mai mare în acest an. 40 de milioane de lei merg pentru microcipări şi sterilizări gratuite, dar şi pentru extinderea adăposturilor.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a primit recent un ultimatum de la liberali cei care l-au susţinut în campanie.

Potrivit acestora edilul are la dispoziție 6 luni să bifeze 10 teme prioritare, printre care modernizarea sistemului de termoficare, mobilitate, urbanism sau investiții. Altfel, amenință că îi vor retrage sprijinul politic, potrivit ProTV.

Statele Unite vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat vineri primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina, transmite sâmbătă AFP.

"Anunţ astăzi că am autorizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, destinate Ucrainei", a spus Merrick Garland, adăugând că activele au fost confiscate ca urmare a inculpării oligarhului Konstantin Malofeev în luna aprilie.

Această sumă va merge către Departamentul de Stat "pentru a sprijini poporul ucrainean", a spus procurorul general al SUA, Merrick Garland, potrivit CNN.

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin, prezent alături de el, a salutat acest transfer "în valoare de 5,4 milioane de dolari" pentru "reconstruirea Ucrainei"."Toţi ucrainenii au suferit, într-un fel sau altul, de pe urma acestui război. Trebuie să ne asigurăm că poporul ucrainean primeşte despăgubiri pentru pagubele enorme suferite", a scris el pe Twitter.

Miliardarul rus Konstantin Malofeev este considerat una din principalele surse de finanţare a separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. El a fost acuzat de "încercarea de a se sustrage de la sancţiuni prin folosirea unor complici pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din toată Europa", potrivit Washingtonului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe